*Kitaplar aşırı pahalı olduğu için okulu bırakmak zorunda kalıyorlar.
*İkili cinsiyete göre belirlenmiş, güncellenmemiş bir tıp müfredatında okuyorlar.
*Damgalanıyorlar, dışlanıyorlar.
LGBTİQA+ Tıp Öğrencileri Ağı’ndan öğrenciler, sorunlarını, çözüm önerilerini ve Örgütlenme ve Strateji Belirleme Çalıştayı’nı bianet’e anlattı.
“İlk gün 50’den fazla başvuru geldi“
Bu ağ nasıl kuruldu?
Üçümüz de tıp okuyoruz ve halen daha tıp eğitiminin ikili sistem üzerinden anlatıldığını görüyoruz. Birincisi bu. İkincisi de ayrıca lubunya öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve elbette LGBTİ+ arkadaşlarımızın hastaneye tedavi gittiklerinde doktorların onlara yönelik ayrımcı tutumları. İhtiyaçtan kaynaklı ortaya çıktı bu ağ diyebiliriz.
Bir de aramızdan bir iki arkadaşımız, okulun materyalleri, kitaplar çok pahalı olduğu için okulu bırakmak zorunda kaldı. Birbirimize destek olmak için de kurduk bu ağı. Bir amacımız da dayanışma.
Bir dayanışma ağla örgütleyelim. LGBT artı öğrenci olarak okula gidiyoruz. Çok diğer fakültelere benzemiyor tıp fakültesi.
Mesela biz derslerde şu an hala gerçekten yirmi yirmi beş yıl öncenin müfredatına görüyoruz ve bu müfredatta aslında LGBT artılar sürekli damgalanıyor. Neredeyse otuz yıl oldu, psikiyatri el kitabından eşcinsellik hastalık olmaktan çıkarıldı ama neredeyse artık bazı hocalar hala o devirden kalmışlar. Bunun dışında jinekoloji olsun, başka derslerde olsun, kadar çok damgalayıcı şeyler var ki…
Bunlarla karşılaşmak bir yerde okula gitme motivasyonu da çok düşürüyor gerçekten. Fobik bir alan çünkü. Bunun değişmesi gerektiğini de düşünerek bir yerden bir araya geldik ve büyümeyi düşünüyoruz.
İlk gün sosyal medyada çıkış yaptık ilk 50’den fazla başvuru geldi. Bu da ihtiyacı gösteriyor.
Okulda duyurdunuz mu peki resmi olarak?
Evet. Bunun dışında zaten üniversitemizde ve diğer üniversitelerin öğrenci toplulukları var. Sadece tıp fakültelerine özel değil. Bizi kendi fakültelerimizde biliyorlar, sürekli aktifiz.
Okulda genelde zorluk yaşıyoruz, okulun yönetim kadroları da öyle. Emniyet’ten sürekli okula yazı gönderiyorlar, yönetim de güler yüzle ve “yanlış anlamayın bizim bilgimiz yok” diyerek emniyetin gönderdiği soruşturmaları dayatıyor.
Bir de yönetimde biraz şaşkın aslında. Beklenmedik. Onların biz böyle bir şey beklemiyorlardı. Bizim okulumuzdan böyle bir direnişin çıkabileceğini, bir örgütlenmenin çıkabileceğini. Yine de hani ilk başta şaşkın olmalarına rağmen tabii ki şimdi de birazcık şey daha taraflara çekildiler tabii.
Peki siz başvuruyu almaya başladınız ya, ne diye çıktınız? Sadece o tweet hesabıyla mı?
Evet, evet, evet. Twitter'dan ve Instagram'dan çıktık. Onun dışında, TTB'ye bağlı bir tip öğrenci kolu var. Orada yerellere gönderdik. Bir de her üniversitenin topluluklarından böyle bir ikişer temsilcinin bulunduğu bir WhatsApp grubu var, oraya da gönderdik.
"Herkes için erişilebilir sağlık"
Hedefleriniz neler?
Öncelikle bir dayanışma. Bunun yanında bununla birlikte gelen şimdi biz her iki tarafta da aslında sağlık söz konusu olduğunda özne konumundayız.
Hem sağlığı veren kişiler olarak verecek olan kişi olarak gem de bu sağlık hizmetini alırken ayrımcılığa maruz kalan kişiler olarak iki taraftan da özne konumunda olduğumuz için aslında az çok sistemdeki sorunları biliyoruz. Nerede ne sıkıntı yaşıyoruz? Arkadaşlarımız ne gibi ayrımcılıklara maruz kalıyor? Bunların farkındayız. O yüzden bunları iki taraflı bir çözme hali içerisindeyiz. O yüzden böyle hedeflerimiz arasında. Aslında en geniş şekli herkes için eşit ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sağlamak.
Bizim trans kadın bir arkadaşımız kolu kırıktı ve altı farklı hastanede alçıya aldır almadılar. Tedaviyi reddettiler hastaneler.
Bu bu şekilde doktorum sağlık sisteminin keyfine kalabilecek bir şey değil yani. Bu şekilde önü kesilebilecek bir durum değil. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Ama bunun önüne hem bürokraside geçilmesi gerekiyor sistemde. Sağlık hizmeti veren insanların mesela bu toplumsal cinsiyet eğitimlerini alması zorunlu olmalı.
Nasıl olacak bu?
Tıp fakültelerinde bunların tek tek öğretilmesi gerekiyor. Biz mesela bugün hala daha HIV ile ilgili fakültelerde korkunç şeyler öğreniyoruz. Hala daha çok yanlış, damgalayıcı travmatize eden bilgiler öğreniyoruz. Tıp eğitiminin de LGBT artı odaklı olmasından yanayız. Kesinlikle müfredatın kapsayıcı olması gerekiyor.
Çalıştay’a gelecek olursak detayları paylaşır mısınız?
20-21 Mayıs tarihleri arasında yapmayı planlıyoruz. LGBTİQA+ tıp öğrencileri başvurabilir. Ankara’da yapılacak etkinlik. Şehir dışından katılmak isteyenlerin ulaşım, konaklama ve yemek masrafları karşılanacak.
Çalıştayda sağlık hakkına erişim, kapsayıcı sağlık hizmeti ve eğitimi için stratejiler belirlenecek.
TIKLAYIN - Çalıştay hakkında detaylı bilgi ve kayıt
(EMK)