Farklı şehir ve üniversitelerden 16 kişinin katıldığı ve 13 Aralık’a kadar sürecek olan "Temel Gazetecilik Atölyesi"nde gazeteci Timur Soykan, “Haberi kurmak ve görüş almak” sunumu gerçekleştirdi.
Haberi toplamak, yazmak
“Bir gerçeğin peşine takılıyorsunuz ve bu gerçeği birçok insana ulaştırıp onlarla paylaşıyorsunuz. Gazetecilik bu yüzden çok keyifli, gazetecilik yapmanızı tavsiye ediyorum” diyerek başlayan Timur Soykan, şunları anlattı:
“Haberin bir çok yöntemi var. Haber süreci üç ayaklıdır; haberi toplamak, haberi yazmak, haberi satmak.
“Haberi toplamak, haberi kurmak için en kilit noktadır. Buradaki kritik şudur; unsurları toplanamayacak haber yoktur. Haberin kaynaklarını bulmak başta çok zor gelebilir ki bazısı gerçekten çok zordur. Ama asla o unsurları toplamak imkansız değildir, göründüğünden daha kolaydır hatta.
“Bir gazeteci kafaya takarsa, almak istediği bilgiyi eninde sonunda alır. Aldığı bilgiyi aktardığı için gazeteci bir aracıdır. Kaynağından aldığı bilgiyi diğer insanlara taşır.
Haber yazımı
“Habere gitmeden önce fikir sahibi olmalısınız ve haberi toplamak için de gerekli yerlere gitmek gerekir. Adli bir olaysa yakınların görüşünü almalısınız, emniyet güçleriyle iletişime geçmelisiniz. Yani girişken, meraklı ve inatçı olmanız gerekiyor. Haberinizin peşini bırakmamalısınız.
“Haberi yazarken de hikayeyi özetlemeniz gerekiyor. Haber 5N1K’dan oluşan bir yazımdır genelde ama haber yazarken var olan kalıplar içerisinde yani sadece 5N1K ya da piramit kuralları içerisinde kalmayın. Yazdığınız haberlerden duygusal bir keyif almaya bakın. Faklı yerden bakıp, 5N1K kalıbının dışına çıkarsanız bu size çok fazla avantaj sağlar.
Timur Soykan, haberin unsurlarını ve süreçlerini gazetecilik deneyimleriyle birlikte örneklendirerek anlattı.
Haberlere son halleri veriliyor
Atölyenin öğleden sonraki bölümünde ise "Editör masası" oturumu gerçekleştirildi. Gazeteciler Ahmet Tulgar ve Esra Açıkgöz, katılımcıların atölye boyunca hazırlayacakları haberleri değerlendirdi.
Temel Gazetecilik Atölyesi programı şöyle;
12 Aralık Perşembe - Dijital Mecra Kullanımı - Pınar İlkiz
13 Aralık - Haber Değerlendirmesi&Sertifika Töreni (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
Timur Soykan hakkında
Gazeteci, yazar, yayıncı. Halen Posta gazetesi haber müdürü. Radikal Gazetesi'nde muhabir ve editörlük yaptı. Postacı Yayınevi'ni kurdu, Ahmet Şık'ın taslak halindeyken el konulan kitabı 000KİTAP- "Dokunan Yanar" (İmamın Ordusu) kitabını yayımladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü mezunu. 1975 Kırklareli Demirköy doğumlu. Kitapları: Liste (polisiye, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2016), Zavallı (Polisiye, Postacı Yayınevi, 2013), Tanrı Misafirleri Oteli (öykü, Kırmızı Kedi Yayınevi/ 2009), Sapan: Hrant Dink Cinayeti- Bir Güvercinin Katilleri (Demet Bilge Erkasap ile birlikte/2008)