Müzisyen Timur Selçuk hayatını kaybetti. Beş yaşında piyano çalmaya başlayan ve yedi yaşında ilk konserini veren sanatçı, "İspanyol Meyhanesi", "Ayrılanlar İçin", "Karantinalı Despina" gibi şarkılara imza atmıştı. Ayrıca Selçuk, birçok müzikale, film müziğine ve tiyatro oyunu müziğine imza atmıştı.
Sanat müziği bestecisi, orkestra şefi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton'un oğlu olan Timur Selçuk, 74 yaşındaydı.
İstanbul'da kızı Mercan Selçuk'un evinde sabaha karşı, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Timur Selçuk’un cenazesi yarın (7 Kasım) öğle namazının ardından saat 14.00de Zincirlikuyu mezarlığında defnedilecek.
CNN Türk'e konuşan Selçuk'un eşi Handan Selçuk "Dün gece en son saat 11.30'ta beraberdik. Sabaha karşı da ölü bulduk, Herhangi bir rahatsızlığı yoktu. Kalp krizinden öldüğünü düşünüyoruz" dedi.
Timur Selçuk'un ayrıca en bilinen şarkıları arasında söz ve bestesi Sarper Özhan'a ait olan 1 Mayıs Marşı bulunuyor.
#TimurSelçuk u kaybettik.
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) November 6, 2020
Anısına saygıyla... pic.twitter.com/58TyCseLF8
Sanatçı kendi adına açılan internet sitesinde paylaştığı bir yazıda şöyle diyordu:
"Benim kâbem "ahlâklı insandır" ..
.. yani üreten, paylaşan, zulme sessiz kalmayan, zalime boyun eğmeyen..
.. aklı, yani bilimi, bilgiyi,.. duyarlılığı, yani insanı insan yapan değerleri, sanatı,.. vicdanı, yani düşünceyi, felsefeyi.. hakkıyla kullanan..
.. bütün bunları birleştirici, koruyucu bir "insanî üst kimlik" olarak değerlendiren, diğer bütün özelliklerimizi, tüm saygınlıkları içerisinde, bu birleştirici üst kimliğin altına koyan, ahlâklı insan değerleriyle beslenen kişileri kastediyorum."
Pek çok isim sosyal medya hesabından sanatçıyı şu sözlerle uğurladı:
Benim için bir çok dev sanatçının uçuşu değil bu dünyadan sadece.
— ceylan ertem (@ceylan_peace) November 6, 2020
Cesaretin, zarafetin, haklıdan yana oluşun, eğilmeyişin de azalışı demek sanki.
Bundan da kalbim kararıyor... pic.twitter.com/ZLBNEWN7to
Naim Dilmener: Timur Selçuk... Benim kuşağımın üzerinde emeği büyüktür. Bizi biz yapanlardandır... Gözünüz hiç arkada kalmasın sevgili ağabey; şu dünyaya değil bir, beş-on ömre sığdırılamayacak kadar ÇOK iyilik, güzellik ve doğruluk sığdırdınız. Mekanınız göklerin en manzaralı yerinde olsun.
Ceylan Ertem: Çok çok üzgünüm. Kelimeler yetersiz...Huzurla git #TimurSelçuk. Seni sevmeye ve okumaya devam edeceğim, her zaman.
Ümit Ünal: Hiç tanışmasak da hayatımızda büyük yer almış, bizi büyütmüş insanlar var. Onları dağlar, kayalar, zeytin ağaçları gibi çok uzun yaşayacaklar sanıyoruz. Sonra birden gidiveriyorlar. Çok acı, çok üzüldüm.
Derya Bengi: Nereye payidar nereye?
Hayko Cepkin: Sevgili hocam. Gitmenize üzülsem de hak vermeden de edemiyorum. Öğrenciniz olmak, müziğinize tanık olmak ve her daim isminizi anmaktan gurur duyuyorum. Kıymetinizi bilene verdiğiniz emekleriniz için, sonsuz teşekkürler.
Oda müziği, tiyatro ve film müzikleri besteledi
Ses sanatçısı, orkestra şefi, besteci Timur Selçuk, bir yandan Galatasaray Lisesi'nde, bir yandan da İstanbul Belediye konservatuvarında (bugün İstanbul Üniversitesi Devlet konservatuvarı), solfej, armoni ve piano bölümlerinde öğrenim gördü. 1964 yılında Paris'e giderek, "Ecole Normale de Musique de Paris" müzik okuluna girdi. Bu okulun piano, orkestra şefliği, ve bestecilik sınıflarına devam etti.
1965 yılından başlayarak Ümit Yaşar, Faruk Nafiz gibi şairlerden şarkı formunda eserler bestelemeye başladı ve 1967'de ilk plağını doldurdu. Orhan Veli, Nazım Hikmet, Attila İlhan'ın şiirlerinden bestelediği şarkılarını pianosu eşliğinde seslendirerek dizi konserler başlattı. 1974'te Türkiye'ye döndükten sonra oda müziği, tiyatro ve film müziği çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.
1977'de "İstanbul Oda Orkestrasını" kurdu. Bu toplulukla, tümüyle özgün kendi bestelerinin yanı sıra geleneksel müziklerden seçilmiş örneklerin çok sesli yorumlarını gerçekleştirdi. 1977'de "Çağdaş Müzik Merkezi" adıyla kendi müzik eğitimi merkezinde öğrenci yetiştirmeye başladı.
Başlıca yapıtları arasında, "Sen Nerdesin?", "Ayrılanlar İçin", "Beyaz Güvercin", "İspanyol Meyhanesi" adlı şarkılar, "Nereye Payidar?", "Tak-Tik", "Sakıncalı Piyade", "Küçük Adam N'oldu Sana", "Rümuz Goncagül", "Galileo Galilei", "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Halide", "Lozan", "Abdülcanbaz", "Woyzeck" adlı oyun müzikleri bulunuyor.
"İstanbul'un Çağırdığı Su" (belgesel), "Sarıpınar 1914", "Cahide", (TV dizileri), "Hakkari'de Bir Mevsim", "Kuyucaklı Yusuf", "Gülüşan", "Polis", "Mavi Sürgün", "Dönüş Yolu", "Abdülhamit Düşerken" film müzikleri, "Yasaklar" ve "Sarı Naciye" müzikali bulunuyor.
(AÖ)