Asena'nın geride kalan 30 yıl boyunca Türkiye'de kadın erkek eşitliği için büyük bir savaş verdiği belirtilen yazıda, Asena'nın yazdığı sekiz kitabın Türkiye'de alışılmadık büyük satış rekoru kırdığı belirtiliyor.
Kadının Adı Yok bestseller
Timez ayrıca Asena'nın ilk kitabı "Kadının Adı Yok"un, bir çok dile çevrildiği ve bestseller olduğunu anlatıyor. Yazıda "Kadının Adı Yok" romanının babası yüzünden bunalıma giren genç bir kadının yaşamını anlattığı ve Türkiye'de kadınların ekonomik özgürlüklerinin olmadığından söz ediliyor.
Asena'nın kitaplarının filmlere konu olduğu, ayrıca ünlü yazarın makalelerinin gazetelerde yayınlandığı kaydedilen yazıda, Asena'nın Türkiye'deki ilk kadın dergisini de kurduğu belirtildi. Times, Yaşar Kemal'in de Asena için "cesur bir kadın ve bir kahraman" dediğini aktardı.
Asena'nın okurları
Asena'nın okur kitlesinin genellikle Türkiye'nin batısındaki büyük şehirlerle sınırlı kaldığı kaydedilen yazıda, genç kadınlar arasındaki kitap okuma alışkanlığının azlığından söz ediliyor.
Yazıda ayrıca Türkiye'de kadına karşı şiddet ve namus cinayetlerinin sürdüğü hatırlatılıyor.
Gazete, Duygu Asena'nın İstanbul'da orta halli bir ailenin çocuğu olarak doğduğunu ve İstanbul'da okuduğunu kaydetti. Asena'nın "doğurgan"lığının, hastalığı nedeniyle iki yıl önce durduğu ifade edildi.
Yazıda son olarak 19 Nisan 1946'da doğan Duygu Asena'nın 30 Temmuz 2006 tarihinde 60 yaşındayken beyin tümörü nedeniyle yaşamını yitirdiğine değinilerek evlilik karşıtı olduğu üzerinde duruluyor. (*) (ÖB/AD)
(*)Times'ten Özgür Bakar tarafından özetlenerek çevrildi.