Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), haklarını arayan TEKEL, TCDD, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi çalışanlarıyla Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçilere karşı son 10 günde kolluk güçlerinin uyguladığı "denetimsiz şiddeti" kınadı.
TİHV, söz konusu polis şiddetinin son dönemde tüm ülkeyi kıskacına alan ve kendisini yeniden üreten şiddet sarmalının "dolaysız bir yansıması" olduğunu duyurdu; bunun "hukuksal bir araç yoluyla hukukun askıya alınmasından başka bir şey olmadığını" kaydetti.
2009'da 7 ölüm ve 734 tutuklama
TİHV, 2009'de gerçekleştirilen 11 toplantı ve eyleme (Newroz, 1 Mayıs, 8 Mart, 15 Şubat, 4 Nisan, 1 Eylül, IMF toplantısı, İmralı'nın koşulları, DTP'nin kapatılması gibi) yönelik müdahalelerde 7 ölüm, 291 yaralanma, 2 bin 976 gözaltı ile 734 tutuklama yaşandığını bildirdi.
"İşçilerin ifade ve örgütleme özgürlükleriyle, bu özgürlüklerin ayrılmaz bir parçası olan toplantı ve gösteri hakları gerçek anlamıyla çiğnendi. Doğrudan tanıklık etmediysek, televizyonlarımızın başında izlediğimiz görüntüler işkence ve kötü muamelenin sokağa inmiş halinden başka bir şey olmasa gerek."
Kolluk güçleri aracılığıyla, tüm muhalefetin susturulmaya çalışılmasının, ülkenin anti-demokratik bir köşeye sıkıştırılmasının sorumluluğunun siyasal iktidarda olduğunu vurgulayan TİHV, 2005'te Ceza Kanunu (TCK) ile Ceza Muhakeme Kanunu'nda (CMK) ve 2006'da da Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK), 2007'deyse Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) yapılan düzenlemelerle "toplumun güvenliği tümüyle kolluk güçlerinin takdirine ve bizzat kendi deneyimleriyle oluşturdukları tehdit algısına terk edilmiş" olduğunu belirtti.
TİHV'in 10 günlük şiddet bilançosu
17 Aralık 2009: Ankara'da bazı işyerlerinin özelleştirilmesine ve bazı işyerlerinde çalışan işçilerin sözleşmeli olarak çalıştırılmasına karşı çıkan TEKEL işçilerinin, AKP Genel Merkezi ile Abdi İpekçi Parkı'nda sürdürdükleri eylemlerine kolluk güçleri, biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Ankara Valisi'nin "provokasyon" olarak nitelendirdiği işçilere yapılan müdahalede 29 işçi gözaltına alındı.
16 Aralık 2009: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde işlerine son verilmesi gündemde olan Türkiye Belediye-İş üyesi sözleşmeli itfaiyecilerin Saraçhane Parkı'ndaki protesto gösterisine polis ekipleri basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti.
16 Aralık 2009: KESK ve Türkiye Kamu-Sen'in 25 Kasım'da yaptığı bir günlük iş bırakma eyleminin ardından TCDD çalışanı 16 kişinin görevlerine iade edilmesi için Haydarpaşa Garı'nda demiryolu işçilerinin başlattığı eyleme müdahale eden polis, beş sendikacı işçiyi gözaltına aldı. TCDD yönetimi de grevin ardından BTS ve TUS üyesi 30 işçiyi görevinden uzaklaştırdı.
10 Aralık 2009: İstanbul'da polis, DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'na ve sendika üyelerinin evlerine düzenlediği baskınlar sonucu Nakliyat-İş Başkanı ve DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve dokuz işçi "bir ve birden fazla kişinin çalışma hürriyetini engelledikleri" gerekçesiyle tutuklandı. (EÖ)