Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri için kullanacağı afişin belirleneceği yarışmaya başvuruları açtı.
“İşkence ve diğer kötü muamele” temasıyla hazırlanacak eserler için son teslim tarihi 15 Ekim 2023.
Amatör ve profesyonel sanatçılara açık
Merkezinde insan hakları olan belgeselleri sinemaseverlerle buluşturan TİHV İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, bu yıl 14. kez 10-17 Aralık 2023 tarihlerinde düzenlenecek. Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda belgesel filmin gösterileceği 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin afişi bu yıl da yarışmayla belirlenecek.
TİHV’in verdiği bilgiye göre, daha önce olduğu gibi bu yıl da hem baskıya yönelik statik tasarımlar hem de ekrana yönelik hareketli tasarımlar değerlendirmeye alınacak.
Grafik tasarımcılar, “işkence ve diğer kötü muamele” temalı en fazla 5 özgün eser ile yarışmaya katılabilecek.
Ortak çalışmaların da jüri tarafından değerlendirmeye alınacağı yarışma, amatör ve profesyonel tüm grafik sanatçılarına ücretsiz olarak açık.
Katılacak eserlerin özgün, daha önce hiçbir yerde kullanılmamış ve yayınlanmamış, tamamen ve kısmen alıntılanmamış veya kopya edilmemiş olması gerekiyor.
Yarışmada birinci tasarımcıya 12 bin 500 TL, ikinciye 7 bin 500 TL, üçüncüye 5 bin TL ödül verilecek.
Yarışmanın sonucu, 10 Kasım’da açıklanacak.
Başvuru hakkında bilgi almak, yarışmaya başvurmak için tıklayın.
Seçici kurul
İlk olarak 2019 yılında “İfade özgürlüğü” temasıyla gerçekleştirilen yarışmaya bugüne kadar 1040 tasarımcı, 1433 eser ile katıldı.
Yarışmanın seçici kurulu şöyle:
Emre Senan, Grafik Tasarımcı, Sanatçı, Emre Senan Tasarım Vakfı Kurucusu, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Üyesi
Atilla Karabay, Happy People Project – Creative & Desing Director, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Yönetim Kurulu Üyesi / Genel Sekreter
Umut Altıntaş, Dr., Öğr. Üyesi, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Üyesi
Nilgün Toker, Prof. Dr., TİHV Yönetim Kurulu Üyesi
Coşkun Üsterci, TİHV Genel Sekreteri
“Toplumda farkındalığın artması”
TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, yarışmayla ilgili açıklamasında, bu yılki tema olan “işkence ve diğer kötü muamele”nin, insanın sahip olduğu onur ve değeri korumak adına uluslararası sözleşmelerle mutlak olarak yasaklandığını söyledi:
“İnsanlık ailesinin ortak kazanımı olan ve modern insan hakları hukukunun en temel kurallarından birini oluşturan bu yasak, normlar hiyerarşisi açısından üstün kural, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir. Bu açık ve net kurala karşın işkence, maalesef hâlen dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlara karşı insanlık dışı bir cezalandırma ve yıldırma aracı olarak kullanılıyor.”
Türkiye’de de işkence ve kötü muamelenin bir devlet pratiği olarak geçmişten bugüne varlığını sürdürdüğünü belirten Üsterci “TİHV 14. İnsan Haklar Belgesel Film Günleri Afiş Yarışması’na katılacak yarışmacıların, evrensel hukuk tarafından mutlak olarak yasaklanan ve insanlığa karşı bir suç niteliğindeki işkence ve diğer kötü muameleye karşı toplumda farkındalığın artmasına ve insan haklarına saygının büyütülmesine, daha yalın bir ifadeyle bunun ardında yatan gerekçeye, yani insan olmanın onur ve değerine sahip çıkmaya katkıda bulunacak, klişelerden uzak, özgün ve yaratıcı tasarımlar üretmesi bu yarışmanın asli amacıdır.” (AS)