Vakfın Genel Başkanı Yavuz Önen bu maddelerin yanı sıra, Terörle Mücadele Yasası, Atatürk'ü Koruma Yasası, Basın Yasası ve RTÜK Yasası gibi yasaların da ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı nitelikte olduğunu belirtti.
Önen: Yasaların ruhunun değişmesi gerek
Önen, Türkiye'de ifade özgürlüğünün tam anlamı ile yerleşebilmesi için bütün bu yasaların1 ruhunun değiştirilmesinin gerektiğini söyledi ve bugün beraatle sonuçlanan Elif Şafak davasını anımsattı.
"Aksi durumda yapılacak değişikliklerin hiçbir anlamı olmayacaktır ve bu maddelere bağlı olarak açılan davalar 'beraat' ile sonuçlansın sonuçlanmasın 'yargı yolu ile yıldırma' anlamını taşımaktadır. Tıpkı bugün yazar Elif Şafak'ın beraat ettiği davasının yarattığı aylardır süren olumsuz atmosferde olduğu gibi."
"Uygulama görüldü; ifade özgürlüğü önündeki engeller devam ediyor"
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının TCK'nin yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra, düşündüklerini yazılı ya da sözlü ifade ettikleri için yargılanan, beraat eden, mahkum olan onlarca kişi olmasına karşın "uygulamayı bekleyelim" tavrını sürdürdüğüne dikkat çeken Önen, " Uygulama beklenmiş ve hep birlikte görülmüştür ki, ifade özgürlüğü önündeki engeller devam ediyor" dedi.
Vakfın açıklamasında, TCK'de mevcut düzenlemeleriyle ifade özgürlüğüne engel olabilecek 14 madde şöyle sıralandı:
84. madde: İntihara teşvik ve yardım
125. madde: Onur, şeref ve saygınlığı rencide etme, kamu görevlisine hakaret
132. madde: Haberleşmenin gizliliğini ihlal
134. madde: Özel hayatın gizliliği
215. madde: Suçu ve suçluyu övme
216. madde: Halkı kin ve düşmanlığa tahrik
218. madde: Basın yoluyla kamu barışına karşı işlenen suçlar
285. madde: Soruşturmanın gizliliğini ihlal
286. madde: Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinde ses ve görüntü kaydı
288. madde: Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs
299. madde: Cumhurbaşkanına hakaret
301. madde: Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama
305. madde: Temel millî yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama
318. madde: Halkı askerlikten soğutma
2006'da şimdiye kadar 96 kişi yargı önüne çıktı
TİHV Dokümantasyon Merkezi'nin verilerine göre, 2006'da 18 Eylül'e kadar 96 yazar, yayıncı, gazeteci, aydın; sadece kitap ya da medyadaki yazıları nedeniyle yargı önüne çıktı.
Vakıf, "İfade Özgürlüğü ve Türkiye'de Son Gelişmeler" başlıklı raporunda, Avukat Kemal Kerinçsiz ve çevresindekilerin ifade özgürlüğüne müdahalelerine de değindi.
"'Milliyetçi' kesimler duruşma salonlarında 'sanıkları' tehdit ettiler, duruşma salonu dışında da yumruklayacak kadar ileri gittiler.
"Hukukçular Birliği, son olarak e-posta zinciri aracılığıyla taraftarlarını 21 Eylül günü Elif Şafak hakkında açılan davayı izlemeye çağırdı. Radikal gazetesinin haberine göre , e-posta mesajında 'Türk düşmanlarına meşru zeminde dur deme zamanı gelmiştir. Türk milletine küfür etmenin ve aşağılamanın bedelini hukuk alanında Türk düşmanlarına ödetmek için herkesi "milli göreve çağrı" sloganıyla Beyoğlu Adliyesi'ne çağırıyoruz.' denildi." (TK)
* TİHV'nin "İfade Özgürlüğü ve Türkiye'de Son Gelişmeler" başlıklı raporunu görüntülemek için tıklayın. (MS Word belgesi, 130K)