ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den yapılan ithalata yönelik gümrük vergisi yükselteme uygulamasına 100 milyar dolarlık ürünün daha eklenmesi için dün Ticaret Bakanlığı yetkililerine talimat verdi. Bu talimatın uygulamaya geçirilmesi halinde yüksek vergilenen Çin ürünlerinin hacmi, alüminyum ve çelik dışında 150 milyar dolara ulaşacak.
Salı günü, ülkenin ticaret politikalarını biçimlendiren ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) tarafından, düz ekran televizyondan elektronik parçalarına, 50 milyar dolar hacmindeki 1300 farklı Çin ürününe gümrük vergisinin yüzde 25’e yükseltilmesi teklif edilmişti. Çin’den 11 saat sonra yanıt gelmiş ve soyadan otomobile, etten kimyasallara 50 milyar dolarlık ABD ürününde gümrük vergilerinin yükseltileceği duyurulmuştu.
Perakende sektöründe endişe
ABD’nin Çin’den yaptığı ithalata gümrük vergilerini yükseltmesiyle bağlantılı olarak tüketici fiyatlarının artmasından endişe ediliyor. Reuters’e konuşan Ulusal Perakende Federasyonu Başkanı Matthew Shay, “Bu, başından beri başlamaması için uyarılar yaptığımız ticaret savaşı. Tehlikeli bir biçimde aşağı gidiyoruz ve bu süreçte Amerikan aileleri kaybedecek” dedi ve Başkan Trump’ı “ABD ekonomisiyle oynamaya son vermeye” çağırdı.
Trump’a bir eleştiri de kendi partisinden geldi. Cumhuriyetçi senatör Ben Hasse, “Umarım Başkan’ın yaptığı istim atmaktır; ama yarı yarıya bile ciddiyse, bu bir çılgınlık” ifadesini kullandı.
Trump’ın açıklamasında sonra ABD opsiyon borsasında yüzde 1’lik, Stoxx Europe 600 ve Almanya DAX endekslerinde yüzde 0.5’lik düşüşler yaşandı.
Ticaret savaşından kârlı çıkabilecek ülkeler
Bu arada ABD’nin Çin’i hedef alan ticaret savaşından, başta Meksika ve Japonya olmak üzere başka ihracatçı ülkelerin kârlı çıkabileceği belirtiliyor.
Örneğin Çin ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin yükseltileceği düz ekran televizyon kategorisinde Meksika ABD’ye 6 milyar dolarlık (Çin’in iki katı), sabit diskte ise Tayland 3.5 milyar dolarlık (Çin’in dört katı) ihracat yapıyor. Yazıcı pazarında Japonya, Malezya ve Vietnam, ABD-Çin ticaret savaşından kârlı çıkabilecek ülkelerin başında geliyor. (ŞA)