Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB Der) Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde düzenlediği yürüyüşle Tuzla’daki Gisan tersanesinde yaşanan filika kazasını protesto etti.
“Artık ölmek istemiyoruz”, “Katiller işçiye hesap verecek” sloganları atarak Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’nin önüne kadar yürüyen yaklaşık 150 kişilik grup döviz ve pankartların yanı sıra filika kazasında ölen Emrah Varol, Ramazan Aygün ve Ramazan Çetinkaya’nın fotoğraflarının olduğu bir de tabut taşıdı.
Yüzü aşkın kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını TİB Der yönetim kurulu üyesi Cahit Atalay okudu.
"Bu kaderi biz yazmadık ancak bozacak olan bizleriz"
“Devletin tersanelerde aldığı önlemin makyajdan ibaret olduğunu” söyleyen Atalay şöyle konuştu:
“Bizlere yutturulmaya çalışılan şey aslında aslında gelişen ve güçlenen kamuoyu tepkisini bertaraf etmeye dönüktür. Alınan önlemler biçimsel önlemler. Sorunu ortadan kaldırmaya dönük çözücü bir yaklaşım ortaya konmamıştır. Devlet ve işveren ölümlere alışmamızı bekliyor. 'Çalışma hayatında böyle kazalar olur' diyerek ölümleri doğalıkla karşılıyorlar. Oysa biz işçiler ne onlara güveniyoruz ne de ölümlere alışacağız."
“Burada kaderimizi yazanlar işverenlerdir. Bu kaderi biz yazmadık ancak bozacak olan bizleriz” diyen Atalay Gisan tersanesi işvereninin tutuklanmasını, taşeronluk sistemi kaldırılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmasını talep etti.
Eylemde söz alan Türkiye Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel-İş) 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir “Tersane işçilerine kuş gribinden ölen kuşlar ya da mezbahalık hayvanlar gibi bakıldığını” belirtti.
Ümraniye Organize Sanayi Bölgesi İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları Sitesi İşçileri Derneği (OSB-İMES) Başkanı Mehmet Ali Karabulut da “Sermayenin gözünde kum torbası kadar bile değeri olmayan işçiler olarak insan olmanın bilinciyle hareket ederek mücadele yürüttüklerini” söyledi.Eyleme Gaziosman Paşa İşçi Platformu da destek verdi.
Limter-İş: 107 değil 110 işçi öldü
Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) Tuzla tersanelerinde ölen işçileirn sayısının 107 değil 110 olduğunu açıkladı.
13 Ağustos itibariyle ölüm listesine üç işçinin daha eklendiğini belirten Limter-İş açıklamasında ölen işçiler hakkında şu bilgiler verildi:
- Servet Davulcu: 45 yaşında, Erzincan-Refahiyeli.Tuzla Gemi’de 16 Kasım 2005'te çatıdan düşerek hayatını kaybetti.
- İbrahim Koca: 29 yaşında, Samsunlu.GEMSAN Tersanesi’nde 18 Ekim 2003'te kayboldu. 1 gün sonra cesedi denizde bulundu.
- Ömer Göktürk: 30 yaşında, Diyarbakır-Dicleli. DEARSAN Tersanesi’nde 28 Temmuz 2005'te yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetti. (BÇ/EZÖ)