Hava-İş yaklaşık 11 bin 500 sivil havacılık emekçisini ilgilendiren ücretler ve çalışma koşullarıyla ilgili taleplerini THY yönetiminin kabul etmemesi üzerine 20 Temmuz'da grev kararını işyerlerine asmıştı.
Sendika, THY yönetiminin bu hafta içindeki teklifinin de taleplerini karşılamadığını duyurmuştu. THY de lokavt kararı almıştı.
Yağcı: THY'nin lokavt kararı yasal sürecin parçası
Yağcı, THY'nin lokavt kararının yasal sürecin bir parçası olduğunu, işverenin grev kararının tebliğinden sonraki altı gün içinde lokavt kararını tebliğ etmezse bu hakkını yitireceği için, bu hakkı elinde tutmak amacıyla lokavt kararını tebliğ ettiğini söyledi.
Yağcı, THY lokavt kararını uygularsa, bunun pratikte işverenin de hizmet üretmeme anlamına geleceğini, grev olmazsa lokavtın uygulanamayacağını, uygulanması halinde iş akitlerinin feshedilmesi veya işyerlerinin kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını da aktardı.
"THY çalışma koşullarına, uçuş güvenliğine değinmiyor bile"
Yağcı, THY yönetiminin tekliflerinde uçuş güvenliğini doğrudan ilgilendiren çalışma koşullarına değinmediğini de anlattı.
"Toplu iş sözleşmesi (TİS) sadece ücretle ilgili değil. Uçuş güvenliği, çalışma koşularıyla bire bir ilişkilidir. Uçuş ekiplerinin boş günlerinin, dinlenme, görev sürelerinin de TİS'le belirlenmesini istiyoruz..Bu aslında şirketin de tüketicinin de yararına. Çünkü planlamayı kolaylaştırır, uçuş güvenliğini sağlar."
"Ücretler uluslararası standartların çok altında"
Yağcı, sivil havacılık emekçilerinin yüksek ücretlerle, lüks koşullarda çalıştığına dair bir izlenim yaratılmasına da karşı.
"Sivil havacılık uluslararası bir sektördür. Rekabet uluslararası alanda gerçekleşir. THY büyüdükçe iş yükü de artıyor. Bu iş yüküne göre iyileştirme gerekiyor.
"Türkiye'de bir pilotun yıllık ücreti, ikramiyeler dahil 99 bin doları buluyor. Ama Fransa'da bir pilotun yıllık ücreti 185 bin dolar. Türkiye'de bir kabin memurunun yıllık ücreti 26 bin dolarken, bu ücret Fransa'da 52 bin dolar."
Yağcı, THY'nin yıllık zam önerdiğini, sendikanınsa altı aylık zamlar istediğini bildirdi. THY'nin 2008 için 2007 enflasyonunun bir puan üzerinde zam önermesininse riskli olduğunu, 2008'de enflasyon yükselirse bu zammın ücretlerdeki kaybı telafi etmeyeceğini de söyledi.
Hava-İş yaklaşık 400 kişi olan belirsiz süreli/arı zamanlı çalışanları giriş ücretlerinin de iyileştirilmesini istiyor. Yağcı, THY'nin bu kesimi TİS kapsamı dışında tutmak istediğini söyledi. (TK)