Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde uzlaşmaya varılamadığı için Türk Hava Yolları'nda (THY) başlattığı grevin üçüncü gününde.
Grevin üçüncü gününde THY Genel Müdürlük önünde direniş devam ediyor.
THY, bugün saat 15:30'da yaptığı açıklamada sendikayı 22 Mayıs'a kadar sözleşmeyi imzalamaya çağırdı.
"Bu tarihe kadar 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalanamadığı takdirde Türk Hava Yolları, Sendika üyesi olsun olmasın tüm çalışanlarımızın 23. Dönem TİS ile sağlanan mevcut çalışma koşullarından, sosyal ve özlük haklarından kesinlikle hiçbir geriye gidiş olmaksızın; uçucu arkadaşlarımızın uçuş planlamaları ile ilgili 23.Dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan tüm kurallar ve limitler aynen geçerli olacak şekilde uygun bir ücret artışı yapmayı kararlaştırmıştır."
"THY sıkıştı, biz görüşmeye hazırız"
Bu açıklama üzerine bianet'e konuşan Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, kendilerine resmi bir görüşme talebi geldiği takdirde görüşmeye en başından beri olduğu gibi hazır oduklarını ancak şu anda böyle bir görüşme talebi olmadığını söyledi.
"Yasa gereğince zaten 23. dönem TİS geçerlidir. Ancak bu sözleşmede yer alan maddeler ihlal ediliyordu. Greve çıkma nedeni de budur zaten. Grev giderek güçleniyor; katılım artıyor. Grevin ilk gününde 8 bin uçucu aynı gün greve çıkamaz. Uçuş programları peyder peydir. Şu anda üçüncü günde ekipler katılmaya başladığı için artık ekip bulunamıyor. Toplama kişilerle yapılıyor. Yani aslında THY sıkıştı."
"Katılım 2 bini buldu"
bianet'e konuşan Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, greve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığını söyledi.
"Katılım 2 bini buldu. Uçuş iptallerini bilmiyoruz. Çünkü iptalleri göstermiyorlar."
Türk Hava Yolları, ilk iki gününde uçuşlara katılmayan grevdeki 209 kabin memurunu, aylık programdan çıkardı.
EASA, sivil havacılığı göreve çağırdı
Ayçin, grev başladığından beri THY'nin part time ve standarlara uygun olamayan ekiple uçuş yaptığını belirterek uçuş güvenliği sorununa dikkat çekmişti. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü (SHGM) göreve çağırmıştı.
Çok sayıda kişiden bu konuda ihbar alan Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), Türk Sivil Havacılığı ile irtibata geçerek iddiaların gerçek olup olmadığını sordu ve önlem almasını istedi. SHGM’nin de bu uyarıdan sonra Türk Hava Yolları’nın uçuşlarını mercek altına aldığını söyledi.
SHGM, dün yaptığı açıklamada,"Düzenli denetlerimizin yanında grevin uygulamaya başlandığı tarihten itibaren Türk Havayollarında yaptığımız ilave denetlemelerde iddia edilen uçuş emniyetini ihlal eden unsurlara rastlanmamıştır. Denetlemelerimiz aralıksız olarak sürdürülmektedir" dedi.
Hava İş, dün yaptığı açıklamada 208 uçuşun iptal edildiğini söylemişti ancak THY, iptal edilen bir uçuş olmadığını belirtmişti.
Talepler nedir?
36 saatlik ER Dinlenme hakkının geri verilmesi.
Part time personelle işlerin yürütülmesine son verilmesi.
Sağlık raporu nedeniyle işten çıkarılmalar durdurulması.
Hakların orosedürlerle değil toplu iş sözleşme ile garanti altına alınması.
Yorgunluğa neden olan uçuş programlarının her gün değişmemesi.
Bir tüketici ve yolcu hakkı olan uçuş emniyetini esas alan standartlar olması. Kıdem haklarımızın düzeltilmesi.
Yüzde 3'lük zam istenmemesi.
İşten çıkarılan 305 kişiye yapılan haksızlığa son verilmesi. (NV)
* Bu haberde airporthaber.com'dan yararlanıldı.
** Fotoğraf: Gizem Sürer