THY A.O. ve THY Teknik A.Ş.'deki 12 bin 500'den fazla sivil havacılık emekçisinin yaklaşık yüzde 98'inin katıldığı oylamada, hayır oyları "greve hayır" kararının çıkması gereken sayıya ulaşamadı. Hayır kararı çıkması için THY A.O'da yaklaşık 5 bin 100, THY Teknik A.Ş.'de yaklaşık bin 250 hayır oyu gerekiyordu.
Grev için 60 günlük süre yeniden başlıyor
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (HAVA-İŞ) Genel Sekreteri Mustafa Yağcı oylamanın kesin sonucunun kendilerine tebliğ edilmesiyle birlikte, grev uygulaması için 60 günlük sürenin yeniden başlayacağını bianet'e söyledi.
Sendika, bu 60 gün içinde, 6 gün önceden haber vermek şartıyla greve gidebilecek.
HAVA-İŞ, 14 ve 15 Ağustos'ta şube başkanları ve işyeri temsilcileriyle yapacağı genişletilmiş toplantılarda, nasıl hareket edeceğini belirleyecek.
HAVA-İŞ. Çözüm için ortak noktaları bulma zamanı
Sendika, oylama sonucunun belli olmasından sonra yaptığı açıklamada "Çalışanlar yasal haklarını kendi elleri ile bir başkalarına devretmenin en büyük yanlış olacağını kavradılar. greve hayır diyenlerin de önemli bir yanlış tercih yaptıklarını açıkça belirtiyoruz. Daha yoğun bir evet çalışanların lehine bir çözüme çok daha büyük katkıda bulunabilirdi" dedi.
Sonuca "galip-mağlup yaklaşımı"yla bakmadıklarını belirten sendika şöyle dedi: "Ulusal havayolumuz bizim için özelleştirilse de değerlidir, önemlidir, ancak çalışanların hak ve talepleri de önemlidir ve değerlidir. Şimdi ciddiyetle ve acil olarak, çözüme katkı sağlayacak ortak noktaları arama, bulma ve inatlaşmaya girmeme zamanıdır."
THY: Bir adım atmayız
THY yönetimiyse, açıklamasında grev yapılsa da daha önceki tekliflerinden "bir adım ileri gitmeyeceklerini", grev yapılması halinde tekliflerini çekeceklerini duyurdu.
Ayrıca, grev sonucunu "aslında çalışanların büyük bölümünün kesinlikle grev istemediğinin göstergesi" olarak yorumladı.
Sendikadan Yağcı'ysa, bianet'le görüşmesinde "kapsam dışı" diye adlandırılan, toplu sözleşme kapsamında olmayan yaklaşık bin 200 çalışanın da oy kullandığını anımsattı.
Yağcı: Oylama sürecinde çalışanlara baskı yapıldı
Yağcı, oylama için ve oylama süresince THY yönetiminin hayır oylarının sayısını artırmak amacıyla çalışanlara baskı yaptığını da aktardı. "Yıllık izinde olan, yurtdışında tedavi gören arkadaşlarımız izinleri, tedavileri yarıda kesilerek oy kullanmak için buraya yönetim tarafından çağrıldılar. Dört gün boyunca, insanlar telefonlarla hayır oyu kullanmaları için taciz edildi."
Sendika bu konuyu açıklamasında şöyle değerlendirdi.
"Bu mesaj doğru okunmalı; 'ben yaparım olur', 'ben emir veririm herkes hazır ola geçer' anlayışıyla bir yere gidilmeyeceği artık algılanmalı. Şirket yönetimleri endüstriyel ilişkilerindeki zaaf ve hatalarını sağduyu ile yeniden değerlendirmeli." (TK)