Türk Hava Yolları'nda (THY) "yasadışı eylem"e katıldıkları gerekçesiyle işten çıkarılan 305 çalışandan "29 Mayıs Birliği" grubu, haksız yere işten çıkarıldıklarını ve sendikanın kendilerine sahip çıkmadığını söylüyor.
THY'de işten çıkarmaların ardından bir grup çalışan, sendikal harekete kesinlikle karşı olmadıklarını ancak Hava İş sendikasının mücadeleyi düzgün yürütemediğini söyleyerek "29 Mayıs Birliği" grubunu kurdu.
"Neden yasadışı olsun?"
Makine Mühendisleri Odası'nda yapılan toplantıda Gözde Vardar okuduğu basın açıklamasında 1-15 yıldır THY'de çalışanların haksız yere işten çıkarıldığını söyledi:
"Kimimiz izinli gününde, kimimiz doktor raporlu, kimimiz göreve gidiş veya dönüşte arkadaşlarımızla görüldüğümüz için işten çıkarıldık. Uçuştan gelen bir kabin memurunun havaalanında bekleyen arkadaşlarının yanma gittiği için işten atılmasını hangi vicdan kaldırır?
"Basın açıklamasına katılmak, sağlık raporuyla çalışamaz durumda olmak, izin gününde demokratik hakkını kullanan arkadaşlarının yanında olmak neden 'yasadışı eylem' ve işten atılma nedeni olsun? Mahkemeleri kazansak da işe alınmayacağımızı biliyoruz."
"Hava İş deneyimsiz mi?"
Vardar, Hava İş sendikasının direnişi yürütme şeklini eleştirdi:
"Üyesi olduğumuz Hava İş Sendika yönetimi ise kendi çağrısını bile üstlenmeyerek bu meşru protestonun 'yasa dışı' ilan edilmesinde büyük rol oynadı. THY yönetimi bu zeminden yararlanarak bütün çalışanlarım sindirip adeta köleleştirme peşinde.
"Soruyoruz: Hava İş yönetimi yüzlerce üyesini THY yönetimi karşısında yalnız ve sahipsiz bırakırken bu sonucu öngöremeyecek kadar deneyimsiz miydi? Bu nasıl bir sendikal anlayış?
"Bizlerin haklarını ücretsiz savunacak hukukçular varken, sendika avukatı neden tazminatımızdan yüzde 10 pay istiyor?"
"Koşullar kötüyken bir de grev yasağı"
THY yönetiminin 17 aydır kendilerini sözleşmesiz bıraktığını söyleyen Vardar şöyle devam etti:
"Her gün uçak sayısı artarken, personel sayısı aynı oranda artmıyor. Uçucu personel aşın yoğun çalışmaya zorlanıyor. Uçaktaki kabin memuru sayısı minimuma indirilerek iş yükü dayanılmaz ölçüde artırılıyor. Bu yoğunluk, huzursuzluk, sözleşme uyuşmazlığı gibi sorunlarımızın üzerine bir de grev yasağı eklendi.
"THY yönetimi bu uygulamalarını perdeleyebilmek için kendi çalışanlarının ücretlerini abartılı bir şekilde basma açıkladı. Soruyoruz: THY yöneticileri kendi gelirlerinin Başbakan'dan Cumhurbaşkanı'ndan daha fazla olduğunu niye açıklamıyor?"
İşten çıkarılanlar, sendikanın bu süreçte bir çözüm bulacağını umdukları için henüz işe iade davası dahi açmadıklarını ancak sendikanın "Bundan sonra hukuki süreç işler" demekten başka bir şey yapmadığını söyledi. (NV)