Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin geri çekilmesi ve dün hasta olduğu için uçuşa katılmayanların şirket tarafından işten çıkarılma tehdidine karşı THY çalışanları süresiz eylem başlattı.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) 10 milletvekili, havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifini dün Meclis'e sunmuştu.
Bu haberi alan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası'na (Hava-İş) bağlı Türk Hava Yolları (THY) çalışanları dün gece 3'ten beri hasta olduklarını söyleyip uçuş güvenliğini bozmamak adına gece 12'ye kadar çalışmama hakkını kullandı. 120 sefer iptal edildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Yolcular perişan olursa, gerekli önlem alınacaktır" açıklaması yaptı.
THY, 200 işçisini arayarak çalışmadıkları için işten çıkarıldıklarını söyledi. Ancak sendikanın yaptığı açıklamaya göre, şirketin böyle bir hakkı yok. Şu anda resmi olarak işten çıkartılan kimse yok.
THY çalışanları, kanun Meclis'ten çekilene ve şirketin çalışanlara tehdidi ortadan kalkana kadar süresiz şekilde Dış Hatlar girişinde dayanışma içinde sabah 5'ten akşam 12'ye kadar "sohbet" edecek.
Meclis'te bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Musa Çam, THY çalışanlarına destek olmak için "THY'de grev yasağına hayır" tişörtleri giydi.
Ne olmuştu?
THY'de 14 bin kişi çalışıyor. 18 aydır sendika ve şirket arasında devam eden toplu sözleşmelerde anlaşmaya varılamadı. Kanuna göre, sözleşme görüşmeleri sürerken grev yapmak yasak.
Yeni yasayla sözleşme sonrasındaki grev hakkı da kaldırılmak isteniyor. Şubat ayında toplu sözleşmede anlaşma sağlanamayınca Bakanlar Kurulu bir aracı heyet atadı ancak şirket yönetimi bu hakeme karşı dava açtı.
Sendika, şirketin sözleşme sürecini bilerek uzatarak grev yasağını kaldıran yasayı beklediğini söylüyor. Sözleşme görüşmelerinde, sosyal haklar ve ücret konusunda kazanılmış haklarda gerilemeler var.
* Saat 19:00'da Meclis Genel Kurul'da, hava iş koluna grev ve lokavt yasağı getiren madde kabul edildi. (NV)