THY ile HAVA İŞ arasında 18 aydır devam eden, bu esnada hava iş kolunda grev yasağının getirilmesi ile grev yapılamadan Yüksek Hakem Kurulu'na giden toplu iş sözleşmesi dün imzalandı.
Sendika yüzde 17 zam istiyor; işveren ise yüzde 3 teklif ediyordu. Yeni sözleşmeye göre 2011 için yüzde 5+5, 2012 yılı için yüzde 4+3 zam yapıldı.
THY'nin genelgesi hükmünü yitirdi
Türk Hava Yolları (THY), toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci devam ederken 23 Temmuz'da "Uçucu Personel Uçuş Görev ve Uçuş Saatleri Prosedürü"nü revize ederek uzun uçuşlarda kabin ekiplerinin dinlenme sürelerini 36 saatten 24 saate düşürdüğünü açıklamıştı.
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (HAVA İŞ), ise geçen sözleşmede iki tarafın altına imzası bulunan kazanılmış hakların genelge ile değiştirilmesinin hukuk dışı olduğunu açıklamıştı.
"Zamlar refah seviyesinde değil"
bianet'e konuşan HAVA İŞ Başkanı Atilay Ayçin, yeni TİS'te çalışanların idari haklarında herhangi bir geriye gidiş olmadığını, bu sözleşmeyle THY'nin dinlenme sürelerini azalttığı genelgenin bir hükmünün olmadığının ortaya çıktığını söyledi.
Ayçin, yeni ücretlere yapılan zamların enflasyon seviyesinde ancak "refah düzeyinde" olmadığını söyledi ve ekledi:
"THY, karlılığı esas alan mevcut personelle daha çok uçuş yaparak riskli ve emniyetsiz uçuş yapmak istiyordu. Yüksek Hakem Kurulu'na, işverenlerin teklifini dikkate alırsa THY'nin güvensiz şirketler arasında değerlendirileceğini ve kazaların maddi zararlarını da anlattık. Demek ki iyi anlatmışız."
Hatırlanacağı gibi, THY çalışanları 23 Mayıs'ta hava iş kollarında grev yasağı getiren yasaya karşı ve TİS'te işverenin sosyal haklarda geriye giden maddeler eklemesini engellemek için "uçuç güvenliği için uçmuyoruz" diyerek dolaylı bir greve gitmişti.
"305 işçi 67 gündür direniyor"
Birçok seferin iptal olması üzerine THY, 305 işçiyi işten çıkarmıştı. İşçiler, 67 gündür Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalinde işe geri dönmek için direniyor. Direnen işçilere, ulusal ve uluslararası birçok sendika, sivil toplum örgütü ve parti destek veriyor. Bir yandan da işverene karşı hukuki süreç de başlatılarak tazminat ve işe iade davası açıldı.
Yeni imzalanan TİS'te, sözleşmenin sonuna işten çıkarılan 305 içinin işe iade edilmesi için muhalef şerhi kondu.
Beş ay sonra yeniden grevsiz TİS süreci başlayacak
İmzalanan TİS 2012 yılında sona erdiği için, beş ay sonra yeni bir TİS süreci başlayacak; ancak bilindiği gibi hava iş kollarında grev yasağı geldiği için sendika sözleşme süreci tıkandığında greve gidemeyecek. Anlaşma sağlanmaması durumunda yeniden Yüksek Hakem Kurulu'na gidilmek zorunda kalınacak. Hakem Kurulu, hükümetin atadığı iki temsilci ve TÜRK İŞ yönetimi temsilcilerinden oluşuyor. (NV)