Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, iş akdi feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar verdiğini duyurdu.
THY, hava iş kollarında grev ve lokavtı yasaklayan kanunun yürürlüğe girmesine karşı çıkan 305 kişiyi "hukuk dışı" grev yaptığı gerekçesiyle işten çıkarmıştı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Metin Külünk'ün teklif ettiği hava iş kollarında grev ve lokavt getiren yasa Hava İş'e bağlı THY çalışanlarının karşı çıkmalarına rağmen yürürlüğe girdi.
30 Mayıs'ta yasa değişikliğinin Meclis'e gelmesi üzerine THY çalışanları hasta olduklarını söyleyip uçuş güvenliğini bozmamak adına gece 3'ten 24'e kadar çalışmama hakkını kullanmıştı. Birçok sefer iptal edilmişti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çalışanların eyleme başlamasından sonra "Yolcular perişan olursa, gerekli önlem alınacaktır" açıklaması yapmıştı.
Bunun üzerine THY, 45 teknik eleman dahil toplamda 305 kişiyi işten çıkardı. THY çalışanları, o günden beri işten çıkarılanların geri alınması için Dış Hatlar girişinde sabah 5'ten gece 12'ye süresiz eylem yapıyor.
THY'de 14 bin kişi çalışıyor. 18 aydır sendika ve şirket arasında devam eden toplu sözleşmelerde anlaşmaya varılamadı. Sözleşme görüşmelerinde, sosyal haklar ve ücret konusunda kazanılmış haklarda kayıplar var.
Şu anda sözleşme süreci Yüksek Hakem'e devredildi. Grev de yasaklandığı için çalışanlar duruma itiraz edemiyor.
THY'yi boykot
THY çalışanlarına destek vermek için 444 0 849 THY müşteri hattını arayabilir ve THY'den bilet almayacağınızı söyleyebilirsiniz. Sosyal medyada da THY boykot ediliyor.
Ayrıca, LabourStart web sitesi üzerinden Başbakan'a, Çalışma ve Ulaştırma Bakanına ve tüm Türk Hava Yolları üst yönetimine protesto mektupları gönderebilirsiniz.
Ya da THY'den kendinize yer ayırtıp 13 saat önce iptal edebilirsiniz.
THY'nin 91'deki son grevi
THY'de en uzun süreli grev, 1980 askeri darbesi öncesinde 84 gün sürmüş ancak ülkenin karışık siyasi ortamı nedeniyle başarıya ulaşamamıştı.
En son grev ise 1991'de 38 gün sürmüş, grev sonucu 767 işçi işten çıkarılmıştı.
THY'de 80 darbesinden sonra 10 yıl boyunca toplu sözleşmelerde anlaşma sağlanamamış ve sözleşmeleri Yüksek Hakem Kurulu yapmıştı. Reel ücretlerde önemli miktarda erime ve sosyal haklarda kayıplar vardı.
1990'larda sendikal mücadelede yeniden bir hareketlenme başlamıştı. Hava İş'te bundan nasibini aldı ve 1991 ocak ayında, toplu sözleşmelerde anlaşma sağlanamayınca tabandan gelen ihtiyaçla THY ve yer hizmetleri veren HAVAŞ'ta grev başlattı.
Sendikanın arka parkında her çarşamba kitlesel toplantılarla grevin dayanışması arttırılıyordu.
Grev kırıcı Özal
THY'nin uçağını grev esnasında kullanmaya çalışan Cumhurbaşkanı Turgut Özal, tarihe "grev kırıcı cumhurbaşkanı" olarak geçti.
THY'de 38 gün, Havaş'ta 40 gün süren grev, 9 ve 11 Mayıs 1991'de sona erdiğinde, çalışanların 10 yıl boyunca vermiş olduğu kayıplar telafi edilmişti.
Ancak grev bittiğinde toplu sözleşme imzalandıktan sonra THY'de 584, Havaş'ta 183 işçi çıkartıldı. Sendika Genel Merkez yönetimi, üç günlük açlık grevi yaptıysa da işten çıkarmalara engel olamadı.
1993'te açılan davalar sonucu işten atılanların sendikal nedenle atıldığı tespit edildi ve THY'nin işten çıkarılanlara kötü niyet tazminatı ödenmesine karar verildi. (NV)