Kazakistan’da hükümetin istifasıyla ve yabancı ülkelerin müdahalesiyle sonuçlanan iç karışıklık sonrasında, ülkede yaşayan Türkiye vatandaşlarının durumu gündeme geldi.
Özel bir ziyaret için Kazakistan'da bulunan ve ülkede çıkan olaylar nedeniyle uçuşların durdurulmasıyla Almatı'da kalan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile eşi kargo uçağıyla Türkiye’ye getirildi. Bu durum bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.
49 THY ve ACT Havayolları çalışanı ile 5 MNG Havayolları çalışanının da aralarında bulunduğu 54 teknik personel ülkede mahsur kalırken, THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı ve eşi 6 Ocak akşamı TK6223 sefer sayılı kargo uçağıyla Türkiye’ye getirildi.
Meclis'e taşıdı
TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Aycı ve eşi Türkiye’ye getirilirken, THY’nin uçuşları iptal etmesiyle birlikte ülkede mahsur kalan Türkiye vatandaşların durumunu Meclis gündemine taşıdı.
Çakırözer, “Onlarca pilot ve havayolu şirketi personeli ile yüzlerce vatandaşımız orada mahsur kalırken, THY Yönetim Kurulu Başkanının o personelleri orada bırakıp ülkeye dönmesi kabul edilemez. Böyle yöneticilik olur mu? Onların canı kıymetli de, bu insanların canı daha mı az kıymetli?” dedi.
Meclis’te Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ni yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, şu sorulara yanıt istedi:
- Türk Hava Yolları, MNG Kargo, ACT havayolu şirketinin de aralarında bulunduğu havayolu şirketlerinde çalışan 50 kişinin Kazakistan’da mahsur kaldığı iddiları doğru mudur?
- Havayolu şirketlerine bağlı 50 personel Kazakistan’da mahsur kalırken, aralarında THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve eşinin de bulunduğu 4 kişinin TK6223 sefer sayılı kargo uçağıyla Kazakistan’dan ayrıldığı doğru mu?
- 6 Ocak 2022’de akşam saatlerinde Kazakistan’dan ayrıldığı belirtilen TK6223 sefer sayılı kargo uçağının yolcu listesinde kimler bulunmaktaydı?
- THY’nin uçak seferlerinin durdurmasının ardından orada mahsur kalan yurttaşların güvenliği nasıl sağlanmakta?
- Kazakistan’da hava yolu şirketlerine bağlı personelerin de bulunduğu, mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi için bir çalışma yürütülüyor mu? Ne kadar sürede tahliye edilecekler?
Kazakistan’da ne oluyor?Ülkede olaylar geçtiğimiz Pazar günü hükümetin LPG’ye uygulanan tavan fiyatları kaldırmasıyla başladı. Hükümetin bu hamlesiyle birlikte LPG fiyatları iki katına çıkarken halk da Pazar gününden itibaren ülkenin akaryakıt üreten bölgesi Mangistau başta olmak üzere birçok yerde sokağa çıktı. Protestolar üzerine geri adım atan devlet, Mangistau eyaletinde fiyatları düşürme kararı aldı. Meydanda toplananlar hakkında cezai işlem uygulanmayacağı sözünü de verildi. Fakat ülkenin birçok noktasında insanlar protesto gösterilerine devam etti. Eylemciler bunun nedenini yolsuzluk, yüksek işsizlik ve refah seviyesinin düşüklüğü, ardı ardına gelen zamlar olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Tokayev'in istifası da bu taleplere eklendi. 4 Ocak akşamı Almatı'da polis ile eylemciler arasındaki çatışmaların artması üzerine Cumhurbaşkanı Tokayev, Almatı ve Mangistau’da, 19 Ocak'a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. 5 Ocak sabahı itibariyle Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümet istifa ederken Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Başbakan Vekili görevini daha önce Başbakan Yardımcısı olan Alihan Smailov’un yürütmesi kararı alındı. 5 Ocak'ta artarak ve ülkenin her yerine yayılarak devam eden protestolar üzerine Cumhurbaşkanı önce başkent Nur Sultan'da, ardından ülkenin tamamında OHAL ilan etti. 19 Ocak'a kadar devam edeceği açıklanan OHAL kapsamında saat 23.00'ten 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı alındı. OHAL'e karşın Almatı'da göstericiler belediye binası ve havalimanını uluslararası bastı. Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Cumhurbaşkanı Tokayev, rusya önderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (CTSO) "terör tehdidine karşı ülkesine yardım etmelerini” istedi. CSTO'nun “barış gücü” askerleri 6 Ocak'ta Kazakistan'a ulaştı. |
(HA)