Haberin İngilizcesi için tıklayın
Themis Araştırma Şirketi, seçmen eğilimlerinine yönelik gerçekleştirdiği Şubat 2020 siyasi profil araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Erzurum, Antep, İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, İzmir, Adana ve Urfa’da bin 925 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada ilk olarak katılımcılara; “Bu gün bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye soruldu.
Katılımcıların; yüzde 20,7’si AKP, 16’sı CHP, 5,5’i MHP, 4,4’ü HDP, 4’ü İYİ PARTİ, 1,8’i SP, 0.4’ü Gelecek Partisi, 1,8’i diğer, 10,9’u “oy kullanmayacağım”, 28’i “kararsızım” yanıtını verdi.
Araştırmaya göre; AKP yüzde 20 bir oy kaybı yaşıyor. Kararsız seçmen oyları dağıtıldığında ise bu oran yüzde 38’lere çıkıyor.
İktidarın oy kaybetmesinin en temel nedenleri arasında; Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT politikaları), Kanal İstanbul, ekonomi politikaları, Suriye politikaları ve işsizlik yer alıyor.
Katılımcılara, “Son seçimlerde oy verdiğiniz partiyi tam olarak benimsediğiniz için mi yoksa bir de onu denemek için veya bugünkü şartlarda o partiye oy vermek gerektiğini düşünerek mi oy verdiniz?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 39.6’sı “tam olarak benimsediğim için oy verdim”, yüzde 14.5’i “tam olarak benimsemiyorum denemek için oy verdim”, yüzde 33.1’i “tam olarak benimsemiyorum ama bugünkü şartlar gereği oy verdim” yanıtını verdi.
Araştırmaya katılanlara AKP ve MHP’nin ittifakına ilişkin de soru yönetildi. Görüşmecilere “AKP ve MHP arasında bir fark var mı?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 83 ü bir fark görmediklerini belirtti.
Görüşmeciler, “Yeni bir partiye ihtiyaç duyuyor musunuz?" sorusuna da “evet” yanıtını verdi. Yeni partiye ihtiyaç duyduğunu ifade edenlerin oranı ile kararsızların oranı örtüşüyor.
Araştırmaya katılanlar, "Türkiye'nin ekonomik durumu sizce önümüzdeki 12 ay içinde nasıl olacak?" sorusuna yüzde 45.1'i "daha kötüye gidecek" yanıtını verdi.
Ülkenin çözüm bekleyen sorunları içinde ilk beşi, sırası ile "Hayat pahalılığı" "Suriyeli sığınmacılar","Eğitim", "Adalet ve "İşsizlik" olarak sıralandı.
Toplumun yüzde 22'si ekonomik açıdan rahat olduğunu söylerken %78'i ekonomik açıdan hoşnutsuz, yüzde 55'i borçluyken yüzde 10' u icralık durumda.
Araştırmada mevcut liderler ve liderlik potansiyeli olan siyasi kişilerin “güvenirlilik” değerlendirmesi de yapıldı. Güvenilirlik ölçümlemesi sonucunda geçer notu sadece 4.8 ile Sayın Ekrem İmamoğlu ve 4.6 ile Sayın Mansur Yavaş aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4.1 ile 3.sırada kaldı.
(RT)