Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis'ten geçirdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasası, aralarında gazeteciliğin de olduğu birçok işkolunda, "yıpranma hakkı" diye bilinen "fiili hizmet zammı"nı kaldırıyor.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, bugün (18 Nisan) yaptığı açıklamada, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nde iptalini sağlamak üzere hukuki çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
İpekçi: Bakan Çelik sözünde durmadı
İpekçi, yıpranma hakkı kaldırılan sigortalıların kazanılmış haklarının korunmasına yönelik olarak geçici maddeye bir ek yapılabileceğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında da bu sözünü yerine getirmediğini bildirdi.
AKP'nin son anda milletvekillerine de yıpranma hakkı çabası
TGS, görüşmeler sırasında, partilerin emekçilerin yıpranma hakkını koruyabilecek ortak bir önergede anlaştıklarını, ama AKP son anda buna milletvekillerini de iliştirmek isteyince, bu önergeden de vazgeçildiğine dikkat çekti.
"Hükümetin milletvekilleri lehine düzenleme yapma çabası da boşa çıkarılmış oldu.
"Bakan Çelik, 'milletvekillerinin yıpranma hakkını da cesaretle savunmaları' gerektiğini vurgularken, aynı cesareti hakları gasp edilen gazeteciler ve diğer sigortalıları savunmak için ne yazık ki gösteremedi."
İpekçi "Bundan sonra, haber amacıyla kendilerini izleyen gazetecilerin yüzüne bakma 'cesaretini' vicdanlarında nasıl bulacaklarını da merak ediyoruz" dedi.
SSGSS'de yıpranma hakkı düzenlemesi
Meclis'ten geçen metne göre yıpranma hakkı düzenlemesi şöyle değişti:
Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, infaz koruma memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu sanatçıları, hava yollarındaki uçucu personel, lokomotif makinistleri, denizciler, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri fiili hizmet zammından yararlanamayacak.
TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilecek.
Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrikaları, çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santralleri, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar ise 60 günlük fiili hizmet zammından yararlanacak.
Fiili hizmet zammından yararlanmak için belirtilen iş kollarında en az 10 yıl (3 bin 600 gün) çalışma koşulu aranacak. Yer altında çalışanlarda ise bu süre, 5 yıl (bin 800 gün) olacak.
Yer altında çalışanlar hariç, fiili hizmet zammı almaya hak kazanılan süre, 5 yıldan 3 yılı indirilecek ve bu süre emeklilik yaş haddinden indirilecek.
Fiili hizmet süresi kaldırılan meslek gruplarının şu ana kadar kazandıkları süreler, 3 bin 600 gün koşuluna bakılmaksızın yaşlarından düşürülecek. (TK)