Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazetecileri Sendikası (TGS), Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sendikaya Hürriyet gazetesi için yetki vermemesine dair açıklama yaptı.
Bugün düzenlenen basın açıklamasında, sendikanın uzun bir süredir çalışma yürüttüğü Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ’de 4 Kasım’da yetki için yeter çoğunluğun sağlanarak bakanlığa yetki tespiti için resmi yazı ile başvuruda bulunulduğu ifade edildi.
6 günde gazetenin çalışan sayısı mı değişti?
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş’un okuduğu basın açıklamasına göre, ardından şöyle bir süreç işledi:
“Yetki için gerekli çoğunluk hem sayısal hem de hukuken elde edilmesine rağmen, Bakanlığın izaha muhtaç ve işverenin yasa dışı hamleleri nedeniyle TGS’ye yetki belgesi verilmedi.
“Bakanlığın yetki tespiti ile ilgili verdiği yanıtta Hürriyet’in 940 çalışanı olması nedeniyle yetki için gereken çoğunluğa ulaşılmadığı iddia edildi.
“Bakanlığa yetki için resmi yazının yazıldığı 4 Kasım tarihinden, Bakanlığın yanıt dilekçesindeki tarih olan 11 Kasım’a kadar geçen sürede Hürriyet’in çalışan sayısındaki değişim izaha muhtaçtır.”
“Raporlar neden 11 gün sonra yayınlandı?”
Durmuş, başvuruya dair rakamları zaten resmi makamlardan edindiklerini de ekledi:
“Her ayın ilk günlerinde ‘kamu.turkiye.gov.tr’ adresi üzerinden sadece sendika genel merkez yöneticilerinin görebileceği ‘İşkolu İşyeri Listesi’ ve ‘Sendika Üye Listesi’ raporları açıklanır. İlk raporda “Basın, Yayın ve Gazetecilik” iş kolunda yer alan işletmelerin çalışan sayıları, ikinci raporda ise sendikanın her bir işletmedeki üye sayısı gösterilir. TGS de bu rakamlar üzerinden yetki için gereken sayıya ulaşıp ulaşmadığına karar verir ve Bakanlığa gerekli başvuruları yapar.”
Açıklamada, bakanlıktan şu soruları yanıtlaması istendi:
* Her ayın ilk veya ikinci günü yayınlanan aylık raporlar, neden Kasım ayında -tarihinde ilk defa – 11 gün sonra yayınlanmıştır? Bu raporlar olağan sürecinde açıklanmış olsaydı, Hürriyet’in çalışan sayısı ne olacaktı?
* Bakanlığın yetki tespitimize yanıt verdiği tarih (11 Kasım) ile kamu.turkiye.gov.tr adresinde “İşkolu İşyeri Listesi” ve “Sendika Üye Listesi” raporlarının yayınlanma tarihinin aynı olması sadece bir tesadüf mü?
* Bakanlık, yetki talebimize yanıt vermek için aylık raporların yayınlanmasını mı beklemiştir? Eğer öyleyse, bu durum sendikalaşma özgürlüğüne dönük bir kötü niyeti ortaya koymakta mıdır?
Aynı günde iki farklı çalışan sayısı
* Sendikanın yetki için Bakanlığa resmi yazıyı yazdığı gün olan 4 Kasım’da hala Ekim raporları geçerli iken, Bakanlık neden Kasım ayı raporlarına göre TGS’nin yetki talebine olumsuz yanıt vermiştir?
* Bakanlığın yetki talebimize yanıt verdiği gün olan 11 Kasım günü Hürriyet’teki çalışan sayısı 940 olarak ifade edilirken, aynı gün kamu.turkiye.gov.tr adresinde yayınlanan “İşkolu İşyeri Listesi”nde Hürriyet’in çalışan sayısı neden 938 olarak gösterilmektedir? Bakanlık aradaki farkı nasıl açıklamaktadır?
45 çalışan çıkarıldı, 100 kişi işe alındı mı?
TGS ayrıca, Ekim ayında 45 çalışanının işine “işletmesel” sebeple son verdiğini açıklayan Hürriyet’in aynı dönemde hangi sebeple 100 yeni çalışanı işe aldığını da sordu.
“İşveren, çalışan sayısındaki bu izaha muhtaç artışla birlikte, işten attığı 46 kişiyi sendikal nedenle attığını ikrar etmiş olmuyor mu? Bu hamlenin sendikalaşmanın önüne geçmek olduğu ve yasadışı olarak değerlendirilmesi gerektiği herhalde Bakanlık tarafından görülecektir.”
Açıklamada ayrıca, işe alındığı iddia edilen 100 kişinin gerçekte var olup olmadığı da soruldu. (AS)