Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve G9 Platformu'nu oluşturan 11 basın meslek örgütünün ayrı ayrı yaptıkları açıklamada, uzun süredir sürdürülen 'Ergenekon" Soruşturması' kapsamında gazetecilerin de gözaltına alınmasından endişe duyduklarını açıkladılar.
TGS açıklamasında, "Bağımsız yargının kararına saygılıyız. Ancak, yaşanılan süreç, bağımsız yargının devlet içindeki gruplaşmaların siyasi çekişmelerine alet edildiği yönündeki endişeleri bir kez daha gündeme taşıyor" denildi.
G9 Platformu da, "Gözaltına alınan meslektaşlarımızın davet edilmeleri durumunda savcılığa gidip ifade verebilecekleri ve iktidara karşı tavırlarıyla tanınmaları dikkate alındığında tutuklanma biçimleri daha da kabul edilemez bir hal alıyor" şeklinde bir açıklama yaptı.
TGS: Bağımsız yargı siyasi çekişmelere alet edilmesin
Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ve Tercüman gazetesi yayın yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı ve Jandarma Eski Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, 1. Ordu Eski Komutanı Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 24 kişi, dün sabah (1 Temmuz) sabah 7.00 sıralarında evlerinden gözaltına alınmışlardı.
Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu, ATO ve ADD Genel Merkezinin aranması ve "aylardır davası açılmamış, iddianamesi yazılmamış soruşturma" kapsamında gözaltıların sürdürülmesini değerlendiren TGS, "Bağımsız yargının kararına saygılıyız. Ancak, yaşanılan süreç, bağımsız yargının devlet içindeki gruplaşmaların siyasi çekişmelerine alet edildiği yönündeki endişeleri bir kez daha gündeme taşıyor" diye bildirdi.
G 9: Soruşturma yürütülebilir ama bu yöntemlerle değil
G 9 gözaltına alınan gazetecilerin derhal avukatlarıyla görüştürülerek, yargıç karşısına çıkarılmalarını talep etti.
Son gözaltılardan endişe duyduğunu açıklayan G 9, yargının ve savcıların gerek görülen her durumda soruşturma ve inceleme yapabileceğini kabul ettiklerini, ancak gazetecilerin uzun bir süredir devam eden soruşturma çerçevesinde "sabaha karşı ve darbe dönemlerini anımsatan yöntemlerle" gözaltına alınmalarını ve gazetelerinde arama yapılmasını "anlaşılır" bulmadıklarını bildirdiler.
TGS, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği ve Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası'nın (Haber-Sen) oluşturduğu G9 Platformu, "Bu tutuklama yöntemleri ve baskınlar, bir yandan muhalif gazetecilere dönük yıldırma çabası olarak algılanırken öte yandan da ülke itibarını yaralıyor" dediler.
"Operasyonun özellikle AKP'yi kapatma davasının her aşamasında başka bir gözaltı serisiyle karşımıza çıkması, toplumu ve medyayı tümüyle hukuki zeminde işlemesi gereken bir süreçte taraf olmaya zorluyor; militanca taraf olan gazeteciler de birbirlerini hedef gösteren bir çizgi izleyebiliyor. Bu durum, medyaya olan güveni daha da sarsacak." (EÖ/EZÖ)