Başbakan Erdoğan'ın HaberTürk yayınına müdahalesini değerlendiren Basın Konseyi, "Başbakan Erdoğan'ın basına yönelik müdahaleci ve sert tavrını reddediyor, kınıyoruz" dedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise konuyla ilgili doğrudan medya çalışanlarına seslenerek “Dert bizde, derman da bizde” dedi.
Müdahaleyi itiraf, muhabire azar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile düzenlediği ortak basın toplantısında Zaman Gazetesi muhabiri Ahmet Dönmez’in ses kayıtlarında yer alan Habertürk’ün haberlerine müdahalesi ile ilgili şöyle demişti:
"Fas’tan arama noktasında, evet aradım…Çok açık net ortada. Sadece hatırlatmayı yaptım, ve hatırlatmayı yaptığım şahıslarda, kendi altyazı ile alakalı olarak, bize yapılan hakaretlerle ilgili, yurtdışında olan bir başbakana karşı, bu tür hakaretlerin yapıldığı bir konuşmayı kalkıp kendilerine söyledim, kendileri de gerekli uygulamayı yaptılar."
Basın Konseyi: Basına müdahale endişe verici
Basın Konseyi, konuyla ilgili açıklamasında “basına müdahale”nin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek "basına yönelik böylesi bir baskıcı tavrı kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
"Habertürk yayınlarıyla ilgili haberlerin, bizzat Başbakan'ın talimatlarıyla manipüle edildiğinin, tüm ayrıntılarıyla birinci ağızdan anlatılması, süregelen baskının hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi.
"Soru soran gazetecilerin de alenen korkutularak susturulmaya çalışılması, basın özgürlüğünün geldiği noktayı gösteriyor. Halkın haber alma hakkını engellemeye yönelik bu tür anlayışın kabul edilemez olduğunu bir kez daha yineliyoruz."
TGS: Dayanışmanın gücüyle buradan çıkabiliriz
TGS açıklamasında medya çalışanlarına açık mektup yolladı.
"Şimdi hazır tüm ülke medyanın durumunu konuşurken, “Ey iktidar! Hoşunuza gitmeyen bir soru sordu diye muhabiri tersleyemezsiniz, telefonla yayına müdahale edemezsiniz, işinize gelmeyen haberler yapan gazetecileri işten atamazsınız!” diye bir açıklama yapabilirdik. Peki ne değişirdi?
"Çare biziz arkadaşlar. Dert bizde, derman da bizde. Haberlerimiz sansürlenmeye çalışıldığında birlikte karşı çıkarak, bir arkadaşımız işten atılmak istendiğinde arkasında durarak, polis birimizi götürmeye kalktığında meslektaşımızı vermeyerek bir şeyleri değiştirebiliriz. Yani ancak dayanışmanın gücüyle buradan çıkabiliriz. İşte Sendika bu dayanışmanın aracı." (NV)