Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), siyasi iktidarların kanunlardan güç alarak uyguladıkları sansür ile medya patronlarının çıkarlarına hizmet eden oto-sansüre karşı mücadele ihtiyacının yoğunlaştığını açıkladı.
Sansürün İlk Kez Kaldırılışının 101. Yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan TGS, "Sansüre karşı mücadele eden, siyasi iktidarın baskılarına karşı direnme ve eleştiri hakkını kullanma cesareti gösterebilen gazeteciler ve aydınlar hakkında verilen tutuklama kararları, açılan yüzlerce soruşturma ve davalar, demokratik toplumun geleceğini tehdit ediyor" dedi.
TGS: Şiddet çağrısı olmadıkça düşünce engellenemez
Sendika, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlar gereği, "toplumu sarsıcı ve şoke edici nitelikte bile olsa -şiddet çağrısı içermediği müddetçe- her türlü görüş açıklamanın basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği"ni vurguladı.
TGS, ATV ile Sabah gazete ve dergi grubunda, Halk TV'de, Olay gazete ve televizyonundaki örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi mücadelelerinin karşısında, duyarlı, demokratik ve bağımsız yayın organları dışındaki yaygın Türkiye medyasının "üç maymunları oynamaya devam ettiği"ni kaydetti.
Sansür ve oto-sansüre karşı mücadele, meslek ilkelerine sahip çıkan gazeteciler ile meslek örgütlerince yüreklice yürütülürken, baskı, tehdit ve şantajlarla susturulmuş kimi medya sahiplerinin çaresizlikle kaderini beklediğini, diğer bir grup medya sahibin de "siyasi iktidarlara yandaşlık yaparak kamuoyunu kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirme misyonunu sürdürdüğü"nü savundu.
"Tablo utanç verici"
2009'un ilk altı aylık döneminde, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMY) ile yargılama usulünde yapılan değişikler nedeniyle 29 basın emekçisinin halen tutuklu bulunduğunu savunan TGS, toplam sekiz gazete ve derginin 11 kez birer ay süreyle kapatıldığını bildirdi; "Bu utanç verici vahim tablo, mevcut siyasi iktidarın eseridir" dedi.
TGS, Ocak-Haziran döneminde, en az 25 gazetecinin farklı siyasi görüşlerdeki kişi ve grupların, siyasi parti temsilcilerinin, belediye görevlileri ya da güvenlik güçlerinin tehdit ve saldırılarına uğradığını bildirdi.
Toptan'dan TGC'ye kutlama mesajı
Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç'e bir mesaj gönderdi.
Toptan, mesajında, "Sansürün hakim olduğu ülkelerde demokrasinin temel taşlarından olan basın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Köklü bir geçmişe sahip olan Türk basınında demokrasi ve özgürlüklerimizin gelişmesine paralel olarak yaşanan ilerlemelerin çağdaş ilkeler doğrultusunda güçlenerek devam etmesi en büyük dileğimizdir" dedi.
Basın çalışanlarının "bu anlamlı günlerini" kutlayan Toptan, mesajında "Basının halkın sesi olma görevini başarıyla yerine getirebilmesinde meslek ilkelerine bağlı kalmasının, doğru, ilkeli ve objektif habercilik anlayışından ayrılmamasının da büyük önem taşıdığına inanıyorum" ifadesine yer verdi. (EÖ)