Fotoğraf: Zeynep Kuray
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), eylemler sırasında polislerin görüntüsünün alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Danıştay’da dava açtı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TGS, genelgenin yurttaşları ve gazetecileri hedef alarak basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ettiğini savundu.
TIKLAYIN - Emniyet eylemlerde 'ses ve görüntü kaydı' alınmasını yasakladı
TIKLAYIN - "Gazeteciler polisin suçunu görüntülemesin istiyorlar"
TGS yaptığı açıklamada “Yayınlandığı ilk günden itibaren gazetecilere karşı kullanılan söz konusu genelge, gerek usul yönünden Anayasa’ya göre kanunla yapılması gereken sınırlamanın bir genelge ile yapılmış olması nedeniyle fonksiyon gaspına yol açarak yetki ve şekil unsuru bakımından, gerekse de esası itibarıyla basın ifade özgürlüğüne yönelik kamu yararına aykırı sansür niteliğinde bir düzenleme olması nedeniyle hukuka aykırıdır” dedi.
TGS “Yürütmesinin durdurulması ve fonksiyon gaspı ile yok hükmünde olduğunun tespiti ile usul ve esas bakımından bir bütün olarak hukuka aykırı olması gerekçesiyle iptali talepli açtığımız dava konusu genelge hakkında ivedilikle yürütmenin durdurulmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Emniyet’in 'polisleri' koruma genelgesi
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan’da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı.
Genelge polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına olanak tanıyor, şüphelenilen kişilere müdahale edilmesine izin veriyor.
Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının gerekçe gösterildiği genelgede bu durumun “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunuluyor. (HA)