Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), tüzüğünde yaptığı değişikliklerle cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı adım atan ilk sendika, “Kadının beyanı esastır” ilkesini tüzüğüne koyan ikinci işçi sendikası oldu.
21-22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen TGS 20. Olağan Genel Kurulu'nda, yönetimde kadınların eşit temsilinin sağlanmasının yanında, TGS Kadın Komisyonu’nun hazırladığı tüzük değişikliklerinin tümü oy çokluğuyla kabul edildi.
TGS Kadın Komisyonu’ndan yapılan açıklamada “Mutluyuz, gururluyuz. Eksiklerimiz elbette var ama, ‘Bu daha başlangıç’ diyoruz” denildi.
TGS tüzüğünde yapılan değişiklikler şöyle:
“Sendikanın amacı” başlıklı ikinci maddesindeki değişiklik ve eklemeler:
* TGS, dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, felsefi inanç ve siyasal düşünce ayrımı yapmadan işçilerin sınıf bilinci ve emeğin çıkarları doğrultusunda bütünleşmesi için mücadele eder.
* TGS, tüm sendikal çalışmalarda tabanın söz ve karar sahibi olmasını, kadın-erkek eşitliği başta olmak üzere her türlü eşitliği, demokrasinin ve demokratik hukuk düzeninin her alanda sağlanmasını ve korunmasını temel ilke sayar.
* TGS, cinsiyet eşitliğine dayalı demokrasinin inşası için evde ve çalışma hayatının her alanında, örgütlü olduğu işyerlerinde, sendikanın iç işleyişinde, sendika yönetiminde, sendikal çalışmalarda, toplusözleşmelerde kadın-erkek eşitliğini esas alır, bunların gereğini yerine getirir. İşçilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü ayrımcılığa uğramalarına, işe alınmamalarına, işten atılmalarına engel olmak için çaba sarf eder, bunun için toplu sözleşmelerde gerekli önlemlerin yer almasını sağlar. Kadına yönelik her türlü şiddete (taciz, tecavüz, dayak, mobbing vb.) ve ayrımcılığa karşı mücadele eder ve politika üretir. Bu politikaların uygulanmasını sağlar. Bu politikalar uygulanırken ortaya çıkan anlaşmazlıklarda belirleyici oy kadınların oyudur.
* Sendikanın her organında, tüm karar mekanizmalarında, genel kurul, çalışma grupları ve komisyonlarda, delege seçimlerinde kadınların azami temsiliyeti için çaba gösterilir.
“Sendikanın yetki ve faaliyetleri” başlıklı üçüncü maddesine eklemeler:
* Çocuk işçiliğinin önlenmesi için mücadele etmek; kadın, genç, yaşlı, engelli, göçmen ve LGBTİ işçilerin sorunlarının çözüme ulaştırılması için çaba sarf etmek, ayrımcılığa uğrayan bu işçilerin sorunlarının çözüme ulaştırılmasını sağlamak için pozitif ayrımcı önlemler alıp hayata geçirilmesini sağlamak, dünya ve ülke sorunlarına, çalışma yaşamına, ayrımcılığa uğrayan işçilerin (kadın, genç, yaşlı, engelli, LGBTİ, göçmen) kendilerine özgü sorunlarına ve sendikal çalışmalara ilişkin bilimsel araştırmalar yapmak, bunun için komisyonlar kurmak.
Tüzüğün, Sendika Disiplin Kurulu ve Şube Disiplin Kurulu’nun faaliyetlerini düzenleyen 23’üncü ve 35’inci maddelerine ise şu ifadeler eklendi: “Kadınlara yönelik şikayetlerde, kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür. Kadına yönelik şiddet vakaları ivedilikle sonuçlandırılır ve kadının kimliği ile yaşadıkları, isteği dışında, iç ve dış kamuoyuyla paylaşılmaz.” (ÇT)