Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Turkuvaz grubuna bağlı ATV televizyonu, Sabah gazetesi ve dergi grubunda toplu sözleşme sürecinin tıkanması üzerine greve gitti.
Ziya Sonay'ın başkanlığındaki TGS'nin 12 Eylül 1980 Askeri darbesinin son verdiği Banknot Matbaası grevinden 29 yıl sonra ilk kez bir basın kuruluşunda grev kararı asılmış oldu.
Gruba bağlı yaklaşık 900 çalışandan 500 kadarı sendikaya üye olmuştu. bianet'in gruptaki gazetecilerden edindiği bilgiye göre, çalışanların büyük bölümü grevi desteklese de, insan kaynakları ve bölüm şeflerinin baskısı nedeniyle öne çıkmaktan çekiniyor. Greve katılan çalışan sayısının az görünmesinin nedeni olarak bu gösteriliyor. Örneğin, bu sabah çalışanlara "greve katılmayacağım" yazılı belgeler imzalatıldığı belirtildi.
ATV ve Sabah çalışanlarına, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Sekreteri Mustafa Türker, Petrol-İş başkanı Mustafa Öztaşkın, Hava-İş başkanı Atilla Ayçin, gazeteciler Roni Marguiles, Ahmet Tulgar ve Ertuğrul Kürkçü de işyeri çalışanlarına destek vermek için Balmumcu'daydı.
Konuşmalara "Sendika yoksa, üretim de yok", "Sendikal hakkımız engellenemez", "Yaşasın sınıf dayanışmazı", "Sendika hakkımız grev silahımız", "Direne direne kazanacağız" ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları eşlik ederken grev kararının asılmasından sonra işyeri önünde gitarlı, akordeonlu müzik dinletisi vardı.
İpekçi: Sözün bittiği yerde bugün grev başlıyor
Turkuvaz temsilcileriyle 26 Haziran 2008'de başladıkları TİS görüşmelerinde 59 maddelik TGS teklifinin sadece 22 maddesinde anlaşma sağlandığını ifade eden TGS Başkanı Ercan İpekçi, anlaşma sağlanmadığı gibi çalışanların sendikadan istifa etmeye mecbur bırakıldıklarını kaydetti; son olarak Ahmet Tezcan aracılığıyla giriştikleri görüşmelerden de sonuç alamadıklarını kaydetti.
Kendilerinden ekonomik kriz döneminde "iyi niyet göstergesi" olarak grev kararını tek taraflı olarak kaldırmalarının beklendiğini ifade eden İpekçi, TGS olarak da bugüne kadar anlaşma sağlanan maddeler üzerinde bir protokol imzalanmasını önerdiklerinde işverenin buna yanaşmadığını söyledi.
"Sözün bittiği yerde bugün grev başlıyor. Hepinize hayıtlı olsun. Burası bir şölen alanı olacak."
Evren: Başbakan ve Çalışma Bakanı neden susuyor?
Greve destek vermek için Balmumcu'daki binanın önüne gelen KESK'ten Sami Evren de, "Bu grevle basın emeçleri, kendi özgür iradelerini ortaya koydu. Başbakan, Çalışma Bakanı neden susuyorlar?" diye sordu.
Evren, sendikaların 15 Şubat'ta eylem yapacakları Kadıköy Meydanı'nda yankılanacağını, hiç kimsenin emeğine haksızlık edilemeyeceğini kaydetti.
Türker: Köşe yazarları yazacak mı?
Demokrasiden söz eden köşe yazarlarının grevle ilgili neler yazacaklarını merak ettiğini söyleyen Türk-İş temsilcisi Mustafa Türker ise, "Tüm basın kuruluşları bu grevi çok iyi değerlendirmeli, yoksa onları bu utançlarıyla baş başa bırakacağız. Bizim vergilerimizle ATV ve Sabah'a sahip olanlara, "önce emeğe saygılı olun" diyoruz" dedi.
Türker, ATV ve Sabah'taki grevin anlamını ve işverenin tutumunu uluslararası planda anlatacaklarını açıkladı. (EÖ)