Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), dünyanın en eski haber ajanslarından Agence France-Presse (AFP) ile sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkma kararı aldı.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kadar sözleşme imzalanmaması durumunda TGS, AFP’de greve başlayacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TGS, AFP’yle üç aydan fazladır müzakerelere devam ettiklerini ancak kurumun Türkiye’de tüm çalışanları derinden etkileyen ekonomik krizi görmezden geldiğini belirtti.
AFP’nin Türkiye’deki ekonomik krizi hemen her gün haberleştirdiği ifade eden AFP buna rağmen gerçek enflasyon oranlarını konuşmak istemeyen bir yaklaşım ile karşı karşıya kaldıklarını duyurdu.
“Hemen her gün eriyen ücretlerimizle ay sonunu getirememize rağmen, bunu telafi edecek bir teklifi maalesef göremedik” dedi ve ekledi:
“AFP'nin Türkiye bürosunda çalışan üyelerimiz Türkiye’de ve tüm dünyada örnek gösterilen başarılı işlere imza atan, ödüller alan, AFP'ye hem prestij hem para kazandıran ancak bunun karşılığında hak ettiği ücrete ulaşamayan gazetecilerdir.
“Bugün haklarımızı almak için hem grev kararını ilân ediyor hem de 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde grev uygulamasına başlayacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz.
“Bu noktaya gelmemek için Sendika olarak elimizden gelen tüm çabayı sarf etmemize rağmen maalesef aynı karşılığı bulamadık. AFP yönetimini çalışanlarının ücretlerini hak ettikleri seviyeye çekmeye ve bu süreci grev yaşanmadan bitirmeye davet ediyoruz.”
TIKLAYIN - AFP grev kararı: Sendika ve işveren uzlaştı
14 yıl sonra ikinci grev
Basın sektöründe 2009’dan Ocak 2022’ye kadar hiç grev olmadı. İlk grev de bu tarihte TGS ile BBC arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine uygulamaya kondu.
BBC grevi 2009'daki ATV-Sabah grubu grevinden sonra basın sektöründeki ilk grevdi. 5 gün süren grev anlaşmayla son buldu.