Fotoğraf: Unsplash
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), 13 Aralık’ta gerçekleştirdiği 62. Başkanlar Konseyi toplantısının ardından sonuç bildirgesini yayınladı.
46 Gazeteciler Cemiyeti başkanının katıldığı toplantıda, gazete ve gazetecilerin pandemi sürecinde yaşadığı sorunlar ile ülke basınının geldiği durum tartışıldı.
Koronavirüs nedeniyle 17 gazetecinin hayatını kaybettiği hatırlatılan bildirgede hükümetin çabalarının yetersiz kaldığı ifade edildi.
Bildirgede, Anadolu basınında 1800’lerden, 925'e kadar düşen gazete sayısı için Basın İlan Kurumu (BİK) ile İletişim Başkanlığı’nın acil önlem alması ve Anadolu basınının yaşatılması istendi.
Bildirgede ayrıca basın kartı verilmeyen ya da yenilenmeyen gazetecilere kartlarının bir an önce verilmesi istendi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesi gerektiği ifade edildi.
TIKLAYIN - Aydın Engin'den İletişim Başkanlığı'na "basın kartı" davası
Toplantıdan çıkan sonuç bildirgesi özetle şöyle:
1- Hükümet koronavirüsün etkilerini en aza indirmek için büyük çaba sarf etmekte ama yetersiz kalmaktadır. Yaşanan bu olumsuz süreçte koronavirüs nedeniyle 17 gazeteci meslektaşımızın da hayatlarını kaybettiğini bildirmek isteriz.
- Ancak; pandemi döneminde dövize bağlı olarak artan girdi fiyatları ile maliyetleri artan gazete sahiplerine diğer KOBİ’lere yapılan yardımlar ve desteklerin verilmemesi, bu nedenle ayakta duramayan yerel gazetelerin bir bir kapanması,
- Hala yaygın televizyonlarla aynı frekans ücretini ödeyen ve bunun altından kalkamayan yerel televizyonlar için yeni bir düzenlemeye gidilmemesi,
- Türkiye’nin bir gerçeği haline gelen işsizlik konusunda gazetecilerin ilk sıralarda yer alması ve kamu olanakları kullanılarak işsiz gazeteciler için bir çözüm üretilememesi,
- Gazetelere verilen kamu ihaleleri yüzde 15 oranında komisyon alan Basın İlan Kurumu’nun bir süreliğine de olsa bu komisyondan vaz geçilmesi yolundaki önerilerimizin dikkate alınmaması gibi gerçekler de unutulmamalıdır.
2- Son aylarda artan sahte gazetecilerin, özellikle sosyal medya üzerinden gazeteci kimliği kullanarak birer tehdit unsuru haline gelmesi gerçek gazetecileri son derece üzmektedir. Bu sorunun ve ortalıkta yoğunlaşan basın kartı adı altında sahte belgeler satılmasının çözümü; her alanda olduğu gibi Türk Ceza Kanunu’nda gerekli düzenlemelerin yapılarak cezai müeyyide getirilmesi genel isteğimizdir.
3- Anadolu basınının zor bir süreçten geçtiği bu dönemde gazetelerin bir bir kapanması yaşanan ekonomik sıkıntıların bir göstergesi olmuştur. 4 yıl önce resmi ilan alan yerel gazetelerin sayısı 1800’dü, şu anda ise 925'lere kadar düştü. Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı’nın Anadolu basınının yaşatılması için yeni tedbirler alması kaçınılmazdır.
4- Sürekli basın kartları süresi geçen ya da basın kartlarını yenileyecek arkadaşlarımızın kartlarının verilmesinin gecikmesi bir an önce düzene sokulmalıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de basın kartlarının yetkilendirilecek bir basın meslek örgütü tarafından verilmesi sağlanmalıdır.
5- İnternet medyası yasasının acilen çıkartılması ve bir statüye bağlanması mağduriyetlerin giderilmesi için şarttır.
6- Gazetecilerin sürekli olarak şiddete maruz kalmaları yönünde Anadolu basını sıkıntılar yaşamaktadır. Hükümet ve siyasetçilerin gazeteci arkadaşlarımıza destek olmaları ve yaşanan bu olumsuzlukların önüne bir an evvel geçilmesi gerekmektedir.
7- Cumhurbaşkanlığı programlarında sık sık Anadolu gazete ve televizyonlarının görev yapmaları engellenmektedir. Bu olayın düzene sokulmasını beklemekteyiz.
8- Önümüzdeki günlerde yapılması gereken Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda Anadolu basınını temsil edecek gazete sahipleri seçiminin ertelenmesi yolundaki girişimleri desteklemediğimizi, seçimlerin zamanında yapılmasının zorunlu olduğu görüşündeyiz. (HA)