3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde basın meslek örgütleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto “Basını kıskaç altına alan yasalarda iyileştirme yapmaktan kaçınan iktidarın; muhalif gazete ve televizyonlara, eleştiri hakkını kullanan köşe yazarlarına yönelik olumsuz tutumu, düşünceyi ifade özgürlüğünün önünü kesen yasaklar, gazetecilerin sağlıklı haber üretme işlevini olanaksız hale getirmektedir” dedi.
TGS ise Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) Türkiye’deki hapis gazeteciler açıklamasına Adalet Bakanlığı’nın “Onlar gazeteci değil” cevabını eleştirerek “ Adalet Bakanlığı ve hükümet yetkilileri, tutuklu gazeteciler konusunda yalan söylüyor. Türkiye cezaevlerinde, 3 Mayıs 2014 tarihi itibariyle 35 gazeteci bulunuyor” açıklamasını yaptı.
TGF Başkanı Atilla Sertel ise son yayınlanan Freedom House Basın Özgürlüğü Raporu’nda dünyanın 15 yol sonra yeniden “özgür olmayan ülke” statüsüne düştüğünü hatırlatarak “Özgür olmadığımız tescillendi” dedi.
TGC: Gazeteciler ağır baskı altında
“Kamuoyunun haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı için uğraş veren gazeteciler 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü ağır bir baskı altında karşılıyorlar.
"Basını kıskaç altına alan yasalarda iyileştirme yapmaktan kaçınan iktidarın; muhalif gazete ve televizyonlara, eleştiri hakkını kullanan köşe yazarlarına yönelik olumsuz tutumu, düşünceyi ifade özgürlüğünün önünü kesen yasaklar, gazetecilerin sağlıklı haber üretme işlevini olanaksız hale getirmektedir.
“Çağdaş demokrasilerin en temel güvencesi olan basın özgürlüğü, parlamentoda çoğunluğa sahip iktidarın çıkardığı yasalar ve yayınlar üzerinde kurduğu baskı sonucu gücünü yitirmiştir. Örtülü sansür, oto sansür, iktidara muhalif gazetecilerin patronaj kesimi tarafından işten çıkarılmaları, birbiri ardına kapanan ya da küçülen gazeteler günümüz basın sektörünün başlıca sorunlarını oluşturmaktadır.”
"40 gazeteci ve dağıtıcı cezaevinde"
"Halen 40 gazeteci ve gazete dağıtıcısı cezaevlerinde çile doldurmaktadır. Özelikle ana akım medyanın yazılısı ve görseli ile halkın bilgi edinme, doğru haber alma hakkına saygı göstermedikleri, iktidarı hedef alan kimi haber ve görüntüleri kamuoyundan gizledikleri bir dönemi yaşıyoruz."
TGS: Hükümet kamuoyunu yanıltıyor
“Adalet Bakanlığı ve hükümet yetkilileri, tutuklu gazeteciler konusunda yalan söylüyor. Türkiye cezaevlerinde, 3 Mayıs 2014 tarihi itibariyle 35 gazeteci bulunuyor.
“Özetle, hükümet, tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye ve dünya kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Ancak dün olduğu gibi bugün de bu yanılsamayı yaratmalarına izin vermeyeceğiz.
“3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde bir kez daha haykırıyoruz: Zindanlar boşalsın, basına özgürlük.”
TGF: ‘Türkiye’de basın özgürdür’ diyenler için ibrettir
Özgürüz demekle özgür olunmuyor maalesef. Bu utanç bizim mi yoksa son 12 yıldır baskıyla, cezalandırmayla basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ederek basını kontrol altına almaya çalışanların mı?
“Freedom House tarafından açıklanan 2014 Basın Özgürlüğü Raporu basın meslek örgütleri olarak uzun yıllardır dile getirdiğimiz sıkıntıların, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların uluslararası bir örgüt tarafından tescillenmesidir.
"Rapor Türkiye için utançtır"
“Bu rapor ‘Türkiye’de basın özgürdür’ diyenler için bir ibret vesikasıdır. AB yolundaki Türkiye için utançtır. Ancak bu utanç mesleğini her türlü baskıya, dayatmaya rağmen eğilmeden bükülmeden yapanların değildir. Bu utanç, son 12 yıldır hükümet edenlerindir. Bu utanç, gazetecileri yazdıklarından ve düşüncelerinden dolayı haksız hukuksuz yere uzun yıllar cezaevinde tutanlarındır, tutmaya devam edenlerindir.
“Bu utanç patronlara verdikleri talimatlarla çok sayıda gazetecinin işsiz kalmasına neden olanlarındır. Bu utanç demokrasinin gereği olan basın ve ifade özgürlüğüne, gazetecilere saygı göstermeyenlerindir. Ve bu utanç, kamu adına, halkın doğru bilgilenmesi adına gazetecilik yaptığını, meslek etiği ve ahlakını unutup iktidarın ‘dümen suyuna’ girenlerindir.” (EA)