Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazeteci Çetin Emeç’in ölümünün 25. yıldönümünde andı. TGC’den yapılan açıklamada “Çetin bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz” dendi.
“Son Posta Gazetesi sahibi Selim Ragıp Emeç’in hastalığı dolayısıyla genç yaşta babasının yerine gazetenin başına geçen Çetin Emeç daha sonra Hayat Dergisi ile Milliyet ve Hürriyet’te görev yaptı. Hürriyet’teki Genel Yayın Yönetmenliği sırasında titiz çalışmasıyla ve çalışkanlığı ile gazetecilere örnek oldu.
“Demokrasiye bağlılıkları ve laik tutumlarından ötürü gazetecilerin ve aydınların hedef alındığı 1990’lı yıllarda Çetin Emeç de çeşitli tehditler almış ancak gazetecilik duruşundan ödün vermemişti. 7 Mart 1990 yılında şoförü Sinan Ercan ile İstanbul'da Suadiye’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.
“Çetin Emeç’i ölümünün 25. yıldönümünde bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.”
Çetin Emeç Gazetecilik Ödülleri bugün veriliyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hürriyet Gazetesi işbirliği ile Çetin Emeç adına düzenlenen ödüller de bugün saat 16.00’da Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda düzenlenen bir törenle sahiplerine veriliyor.
Seçici Kurul
Doğan Hızlan Başkanlığı’nda Özalp Birol, Uğur Dündar, Fikret Ercan, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Öznur Kalender, Turgay Olcayto, Doç. Dr. Mehmet Sağanak, Prof. Dr. Haluk Şahin, Pınar Türenç ve Prof. Dr. Dilruba Çatalbaş Ürper ve Namık Koçak’tan oluşan Seçici Kurul, Hürriyet Gazetesi’nden Arda Akın’ı, fotoğrafta AFP ’den Bülent Kılıç’ı, karikatürde Önce Vatan Gazetesi’nden Oğuz Gürel'i ödüle layık görüldü.
Ödüle layık görülenler
Akın’ın Reza Zarrab’ın eski Bakan Zafer Çağlayan’a 700 bin TL değerinde saat gönderildiğini kanıtlayan, vergi cezası makbuzunu bularak yazdığı “İşte Belgesi” başlıklı haberi, Kılıç’ın Soma’daki iş cinayeti sonrası çektiği Madenci ve Babası fotoğrafı, Gürel’in de “Dolar’ın Düşüşü” konulu karikatürü ödüllendirildi.
Seçici Kurul ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’nden Aykut Küçükkaya’nın, “Koruyu da satmışlar” başlıklı haberini övgüye Değer bulurken; “İşte Çanakkale Gazetesi”nden İlyas Çolak’ın “Kesilen alan 125 futbol sahası büyüklüğünde” başlıklı haberine de Yerel Basını Teşvik Ödülü verdi.
Demokrat Kocaeli Gazetesi’nden Şive Bağdiken’de “Hiç Yakışmadı” başlıklı fotoğrafıyla Yerel Basını Teşvik Ödülü’ne, Doğan Haber Ajansı’ndan Ali Leylak’ı da “Savaş Yarası” fotoğrafı da övgüye değer bulundu. (EA)
Çetin Emeç |
Demokrat Parti'nin kurucularından milletvekili gazeteci Selim Ragıp Emeç ile Rabia Emeç çiftinin oğlu olan Çetin Emeç, 1935 İstanbul’da doğdu. Bilge Emeç ile evlenen Çetin Emeç’in Mehveş ve Mehmet isimli iki çocuğu var. Çetin Emeç Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1952'de babasının gazetesi Son Posta gazetesinde başladı. 1972'ye kadar Hayat ve Ses dergilerinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1972 yılında Hürriyet Grubu'na geçti. Hürgün Yayınları'nın Genel Yönetmenliğini yaptığı sırada, Hürriyet Gazetesi genel yayın müdürlüğü görevini üstlendi. 1984-1985 yıllarında da genel yayın yönetmeni olarak Milliyet'e geçti. 1986'da genel koordinatör olarak Hürriyet gazetesine döndü, öldürüldüğü sırada gazetenin yönetim kurulu üyesiydi. Emeç 7 Mart 1990’da arabasına binerken maskeli iki kişi tarafından yedi yerinden kurşunlanarak öldürüldü. Emeç, öldürüldüğünde Hürriyet’e gitmek üzere İstanbul Suadiye’deki evinden çıkmıştı. Önü kesilen arabasında maskeli iki kişi tarafından öldürdü. Vücuduna saplanan yedi kurşundan üçü kalbine denk gelmişti. O sırada henüz araca binmemiş olan Emeç’in şoförü Sinan Ercan ise kaçmaya çalıştı. Ancak katiller takip ederek Ercan’ı da öldürdü. Cinayeti ilk olarak “İslamcı Komandolar Birliği” ve “Devrimci Güçler Birliği” isimli iki ayrı örgüt üstlendi. |