Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, mahkemenin Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Jandarma Genel Komutanlığı'na verdiği izleme yetkisini haberleştirdikleri için haklarında soruşturma açılan Gökçer Tahincioğlu ve Kemal Göktaş'a veriyor.
Tahincioğlu ve Göktaş, ödüllerini "sansürün ilk kez kaldırılışı"nın 100. yıldönümü olan 24 Temmuz'da düzenlenecek geleneksel Gazeteciler Günü'nde alacaklar.
"Telekulak Skandalı"nı belgelediler, TGC ödülünü alacaklar
Dolmabahçe Sarayı Hasbahçesi'nde saat 19.30'da başlayacak törende, ayrıca, son bir yılda Sürekli Basın Kartı taşımaya hak kazanan 84 Cemiyet üyesine de armağanları sunulacak.
TGC, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü önünde engel niteliğindeki ve ülkedeki yargı süreçlerinde gazetecilerin mesleklerini yapmasına ve kamunun bilgilenme hakkına engel teşkil eden "Telekulak Skandalı"nı belgeleyen iki gazeteciye kişiler bazında ödül verilmesine karar verildiğini açıkladı.
Büyük Seçici Kurul, kurum bazındaki ödülünü de, "görevleri başında insan hakları ihlallerine uğrayan ve öldürülen gazetecilerin tarihine sahip çıkma yolundaki güncel çabaları nedeniyle" Basın Müzesi'ne verilmesine karar verdi.
Basın Özgürlüğü Büyük Seçici Kurulu
Türkiye Barolar Birliği adına Yayın Yönetmeni Avukat Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına Genel Başkan Ercan İpekçi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Bayraktar, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) adına Kemal Aslan, İletişim Mezunları Derneği adına Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, önceki TGC Başkanlarından Nail Güreli, önceki yıllarda ödül alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) adına Başkan Çetin Tüzüner, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto ve Genel Sekreteri Celal Toprak.
Telekulak haberine "hedef gösteriyorsunuz" soruşturması
Tahincioğlu ve Göktaş hakkında, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMY) 6. maddesinde düzenlenen "Terörle mücadelede görev Yapan kamu görevlilerini hedef gösterme" suçundan soruşturma açılmıştı.
Terör suçlarına bakan Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen'ın açtığı soruşturma henüz sonuçlanmadı. Gazeteciler, 6 Haziran'da Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine ifade vermişlerdi.
Göktaş'ın, Vatan gazetesinin 1 Haziran 2005 tarihli sayısında "Türkiye'yi Sarsacak Belge" başlıklı haberinde, MİT'in 8 Nisan-30 Mayıs 2005 döneminde, Türkiye'de telekom hizmeti veren bütün şirketlerin telefon üzerinden gerçekleşen iletişimlerin dökümlerini elde etmek için hukuksal girişimde bulunduğunu, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuyla ilgili yapılan başvuruya onay verdiği belirtiliyordu.
Tahincioğlu da, Milliyet gazetesinin 2 Haziran 2008 tarihli sayısı için "İzleme İtirazı" başlıklı haberi kaleme almıştı.
Haberde, "Emniyet ve MİT gibi izleme yetkisi alan Jandarma'nın, Telekomünikasyon Başkanlığı'nın itirazıyla bu yetkisinin kaldırıldığı, Jandarma'nın 'güçlükle' tekrar yetki aldığı belirtildi" deniyordu. (EÖ/EZÖ)