Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu'nun, 19 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantısının ana gündem maddesini, son dönemde artış gösteren gazetecilere yönelik saldırılar oluşturdu.
Bu anlamda koşulların gazeteciler yönünden giderek ağırlaştığını göz önüne alan TGC, bir deklarasyon yayımladı.
Habercilere yönelik hangi gruptan ve kurumdan gelirse gelsin her türlü saldırının karşısında olacağını duyuran TGC, "Meslektaşlarımızın haklarını aramak üzere hukuk yollarına başvurmaktan çekinmeyeceğimizi de kamuoyuna duyurmayı görev biliriz" dedi.
"Habercilere şiddette kınamayla yetinilemez"
TGC, son olarak da Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı'nın Habertürk gazetesi spor muhabiri Erhan Telli'yi korumalarının da yardımıyla tokatlaması ve tartaklamasının kınamayla da yetinilemeyecek bir insanlık ve sporculuk yanlışı olduğunu vurguladı.
Deklarasyonda şu iki tespite de yer verildi:
"Halkın doğru ve yansız bilgilenme hakkını kullanmak amacıyla görev yapan gazetecilere yönelik şiddetin, içinde bulunulan süreçte artarak sürdüğü ve gazeteciliğin doğal tehlikeleri arasına girdiği kanısının yaygınlaştığı görüşüne varılmıştır.
"Siyasal parti kongreleri, gösteriler, basın toplantıları gibi etkinliklerde meslektaşlarımıza yöneltilen şiddetin, spor alanına da girmiş olması tedirginliğimizi tırmandırmış, toplumsal şiddetin bir parçasını oluşturmasından duyduğumuz endişeyi arttırmıştır."
BİA: Altı ayda 17 haberci şiddetle karşılaştı
TGC'nin deklarasyon konusu yaptığı gazetecilere karşı saldırılar BİA Medya Gözlem Masası'nın 14 Ağustos'ta yayımladığı Raporu'na da yansımıştı.
Rapora göre, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında iki gazeteci saldırıya uğramış, üçü de tehdit edilmişti.
1 Mayıs'ta yayımlanan diğer bir Medya Gözlem Raporu, yılın Ocak-Şubat- Mart aylarında 15 habercinin fiziki şiddetle karşılaştığını ortaya koyuyordu. Böylece, yılın ilk altı aylık döneminde 17 habercinin şiddetle karşılaştığı tespit edilmiş oldu.
Saldırılara üç örnek
17 Şubat akşamı kar maskeli kişilerce evinin önünde saldırıya uğrayan ve başından ağır yaralanması nedeniyle haftalarca hastanede tedavi gören Siirt Birlik gazetesi sahibi Diya Yarayan da adalet mücadele veriyor.
Aydın'da Söke Gerçek gazetesinin imtiyaz sahibi Durmuş Tuna'ya 7 Temmuz'da saldırdıkları iddiasıyla da bazı kişiler tutuklu olarak yargılanıyorlar.
Antalya'nın Alanya İlçesi'ne bağlı Mahmutlar Beldesi'nde çıkan Mahmutlar Haber gazetesi muhabiri Sedat Şahinler de, 8 Mayıs'ta Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Belediye Meclis üyesi Abdullah Pişkin'in saldırısına uğramıştı.(EÖ)