Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile yerleştiği, basın özgürlüğünün ve düşünceyi ifade özgürlüğünün bireylerin en doğal hakkı olarak kabul edildiği bir Türkiye için tüm meslektaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz" diye bildirdi.
Mesleğin sorunlarına çözüm aramaktan yılmayacaklarını hatırlatan TGC, "Türkiye'nin basın özgürlüğüne saygı açısından 175 ülke arasında 127. sırada gösterilmesi ülke adına üzüntü vericidir. Demokrasi açılımına soyunan siyasilerin bu durumdan ders çıkaracaklarını ummak istiyoruz" dedi.
"Cinayet davaları uzuyor ama saydamlaşmıyor"
"3 Mayısı bu yıl da basın özgürlüğünün önündeki engeller ve gazetecilerin giderek büyüyen sorunları ile karşılamanın burukluğu içindeyiz.
"Salt mesleğini yaptığı ve düşüncelerini özgürce ifade etmeye çalıştığı için öldürülen ya da tutuklu yargılanan meslektaşlarımızla ilgili soruşturma ve kovuşturmalar uzuyor ama saydamlaşmıyor.
"İktidarın demokratikleşme açılımlarına karşın uygulamada, halkın doğru ve yansız bilgi edinme hakkını sağlamada, düşünce ve ifade özgürlüğünü genişletmede, basın sektöründe sendikal örgütlenme çalışmalarında geçen bir yıldan bu yana hiçbir ilerleme kaydedilmedi.
"Gazetecinin denetim işlevi baltalanmaya çalışılıyor"
"Sahada görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameraman meslektaşlarımız kolluk güçlerinin, özellikle de siyasilerin korumaları tarafından saygısızca hırpalanıyorlar. Büyük risk taşıyan meslekler arasında sayılan gazetecilerin yıpranma hakları ellerinden alındı. Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek işten çıkarmalara hız verildi.
"Siyaset-medya-sermaye ilişkilerinde karşılıklı çıkarlar göz önünde tutularak gazetecinin denetim işlevi baltalanmaya çalışılarak, gazetecileri iş takipçisi ya da tetikçi konumuna indirgeyecek uygulamalara kapı açıldı.
"Sendikal örgütlenmede batı standartları gözetilmezken gazetecilerin meslek örgütlerini seçme özgürlüklerine gazete yöneticileri ve patronları tarafından ket vurulmaya başlandı."
TGDP: 36 gazeteci hapiste; baskılar hem yasal hem fiili
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) da, 9'u yazı işleri müdürü olmak üzere 36 gazeteci ve yazarın Türkiye'de hapiste bulunduğunu açıkladı; "Yüzlerce basın emekçisi, gazeteci ve yazar, yayıncı, insan hakları savunucusu yargı kıskacı altındadır" dedi.
Terörle Mücadele Yasası (TMY), Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesi gibi onlarca yasal düzenlemeler ve fiili saldırılarla, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünün engellendiğini duyuran Platform, son günler gazeteci Fuat Doğansoy'un, Vakit, Ortadoğu ve Zaman gazetelerince hedef alınmasını, "Radikal" muhabiri İsmail Saymaz'ın 18 yıl hapis tehdidiyle karşılaşmasını baskılara örnek olarak saydı. (EÖ)