Erinç, "Şaşkınlığımız daha önce tasarıdan çıkarılacağı yolunda verilmiş olan sözlerin göz ardı edilmesinden kaynaklanıyor. Ama şaşkınlığımıza bir şaşkınlık daha eklendi" diyerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yaptığı açıklamaları anımsattı.
TGC, Komisyonu protesto etti; kampanya başlattı
"Bir imza ver yıpranma hakkına sahip çık" başlığıyla bir imza kampanyası düzenleyen TGC, gazetecileri kampanyaya destek vermeye ve [email protected] elektronik porta adresine destek ve katılım maili göndermeye çağırdı.
Kampanya metninde, "Halkı doğru ve yansız bir biçimde bilgilendirme adına güç koşullarda uğraş veren basın emekçilerinin yıpranma haklarını gasp eden Meclis Bütçe Plan Komisyonu üyelerini protesto ediyoruz. Bu haksız tasarrufa imza koyan milletvekillerini tarih önünde affetmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. TBMM genel kurulunda parti gözetmeksizin tüm milletvekillerinin bu haksızlığı gidereceğini umuyoruz" deniyor.
Kampanyaya ilk imza atanlar arasında TGC Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, TGC Önceki Başkanı Nail Güreli, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Celal Toprak, TGC Genel saymanı Sibel Güneş, TGC Yönetim kurulu üyeleri Zafer Atay, Orhan Ayhan, Gülseren Güver, Arif Kızılyalın, Recep Yaşar ve Doğan Satmış var.
TGS blok halinde "evet" diyen AKP'li vekilleri kınadı
Daha önce de TGS, eleştiri ve uyarıları hiçbir şekilde dikkate almayarak tasarıyı oybirliğiyle kabul eden ve altı değişiklik önergesini blok halinde reddeden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerini kınamıştı.
TGS, Komisyon’daki görüşmelerde bu hakkın korunması için oy kullanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Demokratik Sol Parti (DSP), Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) milletvekillerine teşekkür etmişti.
Erinç: Yıpranma payı hakkı karşılıksız değil
Çelik'in yıpranma payının kaldırılmasına gerekçe olarak "20 yıl önceki matbaa anlayışının değişmesi ve tipodan ofsete geçilmesi"ni gösterdiğini ifade eden Erinç, "Dilerim ki, Sayın Bakan hem bu hakkı getiren 2098 Sayılı Yasanın gerekçesine göz atma olanağını bulur hem de kendisini yanlış bilgilendirenlerden de gazetecilerin çalışma koşullarını yansıtmayan yanlış değerlendirmesinin hesabını sorar."
Gazetecilerin yıpranma payından hiçbir karşılığı olmadan yararlanmadıklarını vurgulayan Erinç, "Bu hakkın geçerli olabilmesi için SSK her ay 1 milyon YTL'lik fazla prim topluyor. Prim toplama sıkıntısını sık sık gündeme getiren SSK'nın ayda miktardan vazgeçerek bir hovardalığı nasıl gündeme getirdiğini de anlamak kolay değil" dedi. (EÖ/GG)