Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de yolsuzluk komisyonuna getirilen yayın yasağına karşı başvuru yaptı.
Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin “Yayın Yasağı Kararı”na karşı İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği Başkanlığı kanalıyla Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne verilen dilekçede Meclis Soruşturma Komisyonu’nun yetkisini aşarak talep ettiği kararın yok hükmünde olduğu belirtildi.
Dilekçede Meclis Soruşturma Komisyonu’nun yayın yasağı aldırma gibi bir yetkisinin olmadığı, bu kararla Anayasal hak ihlali yapıldığı ve halkın haber alma hakkının engellendiği vurgulandı.
Anayasal hak ihlali
Dilekçede şu görüşler yer aldı:
“Meclis Soruşturma Komisyonu’nun “Görev ve Yetkileri” TBMM İç Tüzüğünün 107 ila 113 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Söz konusu maddeler incelediğinde Meclis Araştırma Komisyonu’nun Yayın Yasağı talep edebilmesi mümkün değildir.”
“İç Tüzük 110/2. Maddesi; Komisyon’un çalışmalarının gizli olduğunu Komisyona kendi üyeleri dışında milletvekillerinin katılamayacakları konusunu düzenlemiştir. Komisyonun çalışmalarının gizliliğinin önüne geçilmesi ile yayın yasağı arasında doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır.”
“Komisyon yetkisini aşmış, Hakimlik de bu yetki aşımını dikkate almadan karar vermiştir. Bu koşullarda Hakimliğin verdiği karar resen verilmiş bir karar görüntüsündedir. Anayasal hak ihlali yapılmıştır.”
“Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin 5187 sayılı Kanunun 3. maddesi/2. fıkrası kapsamında verdiği karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10. Maddesi içtihatları karşısında da geçerli değildir.”
Dosya zaten aleni
“Eski Bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında yürütülen suçlamalar kamuoyuna yansımış ve bu hususa ilişkin dinlenme kayıtları da belirsiz sayıdaki kişiye ulaşmıştır.”
“Dolayısıyla iddia edilen tüm belge ve tanık olarak dinlenen kişilerin beyanları tüm Türkiye’de ve hatta dünyada aleniyet kazanmıştır.”
Haber değeri
“Verilen ifadelerin kamuoyuna yansıması ve bu yansımanın tüm etkileri haber niteliğindedir. Gazetecilik mesleği ile uğraşan herkes istisnasız bu kayıtları mesleğin doğası gereği haberleştirecektir.”
“Gazetecilere tanınan bu özgürlük şüphesiz ki toplumun haber alma hakkını garanti altına almak içindir. Tıpkı yargıcın bağımsızlığı gibidir.”
Kamu yararı
“Yasağa konu tanık, bilgi sahibi, bilirkişiler ve diğer kişilerin ifadelerinin yayınlanmasında kamu yararı vardır.”
“Bu haberin yapılması siyasilerin kamu adına denetlenmesidir. Bu soruşturma ile ilgili ifadelerin gündeme taşınması haber verme görevinin ve basın özgürlüğünün gereği olarak görülmek zorundadır.” (AS)