Fotoğraf: Öldürülen ilk gazeteci Hasan Fehmi Bey/wikipedia
Gazeteci Hasan Fehmi Bey'in İttihat ve Terakki Partisi iktidarında 1909'da katledildiği 6 Nisan gününü 2005'ten bu yana her yıl "Öldürülen Gazeteciler Günü" olarak anan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve TGC yöneticileri, Hasan Tahsin'in İstanbul Çemberlitaş, Sultan 2'nci Mahmut Türbesi'ndeki mezarı başında düzenlenen törendeyfdiler.
Hasan Fehmi Bey'in öldürülmesi
Hasan Fehmi Bey, yazı işleri müdürü ve başyazarı olduğu Serbesti Gazetesi'ndeki yazılarında İttihat ve Terakki yönetimini sert bir dille eleştirdiği için iktidar partisinin düşmanlığını kazanmış ve 6 Nisan 1909'da gündüz vakti, Galata Köprüsü üzerinde bir asker tarafından vurularak öldürülmüş, Hasan Fehmi Bey'in öldürülmesini de içeren olaylar zinciri İttihat ve Terakki yönetimine karşı gelişen 31 Mart Ayaklanması'na varmıştı.
Olcayto: "Hasan Fehmi Bey'den
sonra 67 gazeteci öldürüldü"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ölürülen gazeteciler galerisinden |
Hasan Fehmi Bey'in mezarına çiçek bıraktıktan sonra yaptığı kısa konuşmada Olcayto, "O zamanın iktidarını eleştirdiği bir yazı yüzünden bir asker tarafından köprü üzerinde öldürül[en] Hasan Fehmi Bey'den sonra bugüne kadar 67 gazeteci öldürüldü[ğünü]" vurgulayarak "İşin başka üzücü yanı da bu 67 gazetecinin pek çoğunun maalesef dosyaları halen faili meçhul olarak biliniyor. Üzerindeki sis perdesi halen kalkmadı," dedi.
Abdi İpekçi'yi ve hala devam eden Hrant Dink'in öldürülmesi davasını hatırlatan Olcayto, "Tetikçi var ama azmettirenler yok. Üzerindeki sis perdesi kalkmıyor. Neden öldürüldü, niçin öldürüldü sorgulanamıyor ve böyle davalar uzuyor ya da zaman aşımından Abdi İpekçi'de olduğu gibi ortadan kalkıyor." dedi.
Gazeteci neden öldürülür
Konuşmasını "Gazeteci neden öldürülür?" sorusunun yanıtını arayarak sürdüren Olcayto, "Çünkü gazeteci iktidarların en korkulu meslek grubudur." dedi. Gazeteciden "Neden korkulur?" sorusunu da "Çünkü gazeteciler eleştirir, araştırmacı habercilik yapar dolayısıyla iktidarın bilinmesini istemediği birtakım işleri ortaya çıkarır ve halkla yoğun bir iletişim kurar. Onun için de pek sevilmez." diyerek yanıtlayan TGC Başkanı "Yalnız Türkiye'de değil bütün dünyada da böyle" diyerek diğer ülkelerdeki örnekleri hatırlattı: "Çoğunlukla Rusya'da ve ABD'de öldürülen gazeteci sayısı pek çok. Kimi haberler yüzünden, kimi ortaya çıkardıkları gerçekler yüzünden."
Yeni dönemin ilk işi
Olcayto yaklaşan seçimleri hatırlatarak, "Türkiye'de yeni bir dönem açılırsa ilk yapılacak şey bana göre faili meçhul dosyaların yeniden araştırılması," dedi. Meclis'te bu yönde verilen pek çok önergenin "iktidar partisinin ve iktidarın küçük partisinin iş birliğiyle reddedildi[ğini]" vurgulayan Olcayto "Artık tüm dünyada gizlilik giderek kalkıyor." dedi.
"Çünkü medya, sosyal medya, araştırmacı gazetecilik, gazetecilik öldü diyenlere rağmen tam tersine hızla ilerliyor. Bu dosyaların indirilmesi hem bizim Türkiye olarak içimizi rahatlatacak hem de ölenlerin ailelerinin içini asıl rahatlatacak. Bu en büyük dileğimizdir." diyerek faili meçhullerin üzerine gidilmesi konusundaki ısrarını sürdürdü.
Olcayto konnuşmasını umutlu bir beklentiyle tamamladı: "Umuyoruz ki bundan sonra yapılacak birtakım düzenlemelerle öldürülen gazeteci sayısı nasıl düştüyse bu araştırmalar yapılarak bir sonuca varılacak. [...] Biz hiçbir siyasal partinin yanında olmadık biz sadece gazetecilerin varlığı için varız. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bu amaçla çalışırız. Bu tutumumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz."
(AEK)