Adana 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Irak'a brilik göndermek amacıyla meclise sevkedilen hükümet tezkeresi 1 Mart 2003'te görüşülüp reddedilmeden önce üzerine radyosunda, "Terör eylemlerine asker gönderme, asker bulundurma eğer böyle bir Meclisten alınacaksa, bu Meclis teröristtir" diyen radyocu Sabri Ejder Öziç'i altı yıl sonra beraat ettirdi.
Öziç, bianet'e, kararı "gecikmiş bir adaletin yerini bulması" olarak değerlendirdi; "2003ün siyasal konjonktürü ile şu anki siyasal konjonktür arasında hiçbir fark yok. Bugün de aynı anti-militarist düşüncelerin arkasında duruyoruz. En önemlisi, düşüncenin suç sayılmasını kınıyoruz. Suç olmadığı bir ülke özlemini çekiyoruz hala..." dedi.
Mahkeme, Asker bulundurma ve Irak'a asker gönderme tezkeresinin Bakanlar Kurulu'ndan Meclise gönderildiği 24 Şubat 2003'te görüşlerini ifade ettiğinden bu yana "Meclisi alenen aşağılamak" iddiasıyla yargılanıyordu.
Eleştiri olduğunun anlaşılması uzun sürdü
Adana Radyo Dünya'nın "Kaptanın Seyir Defteri" programında söylenen bu sözlere önce eski Ceza Yasası'nın (TCK) 159. maddesinden dava açılmış, Öziç, 30 Aralık 2003'te bir yıl hapisle cezalandırılmıştı.
Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Turhan Başer, 23 Şubat 2005'te aldığı kararla, konuşmanın düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, ağır eleştiri nitelinde olduğu, suçun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, ifadeler bölünerek yalnızca yarım cümlesi üzerinde durularak karar verildiğini bildirmiş ve Öziç hakkında beraat kararı verilmesi yönünde görüş bildirmişti.
Yargıtay, 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK'nın 301. maddesinin dikkate alınmasını istemesi yönünde karar alması üzerine yerel mahkeme, davayı yeniden görmeye başlamıştı.
Yargıtay bozdu, yerel mahkeme karara uydu
Bugün görülen karar duruşmasında mahkeme başkanı Hakim Ali İhsan Kıvrak, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Atalay'ın esas hakkındaki mütalaasında ifade ettiği görüşleri doğrultusunda, TCK'nın 301. maddenin 3. fıkrasında yer verilen "Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmak" hükme dayanarak Öziç hakkında beraat kararı verdi.
Mahkeme kararında, "Sanığın radyoda yaptığı konuşmanın bütünlüğü içinde tamamı değerlendirildiğinde iddianamede belirtilen sözlerinin eleştiri sınırları içinde kaldığı, eleştiri amacıyla yapılan açıklamaların suç sayılamayacağı ve TBMM'nin manevi şahsiyetinin alenen tahkir ve tezyif etmek suçu açısından sanığın kastının bulunmaması nedeniyle suçun yasal unsurları oluşmadığından CMK'nın 223/2-c maddesi gereğince müsnet suçtan sanığın beraatine..." dedi.
Gazeteci Dağıstanlı'nın davası düştü
Hrant Dink cinayetinden dört gün sonra Radikal gazetesinde "19 Ocak 2007 Ermeni soykırımı" başlığıyla bir yazısı yayımlanan gazeteci Mustafa Alp Dağıstanlı da, 301. maddesi uyarınca yargılanmıştı. Dağıstanlı'nın davası, Adalet Bakanlığı yargılamaya devam edilmesine izin vermediği için düşmüştü.(EÖ)