CHP grubunda da ana gündem asker tezkeresi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, sIrakta uluslararası meşruiyetin bugün de olmadığını belirterek, Asker gönderme doğru bir karar değildir. Bunun şartları yoktur sdiye konuştu.
Kapalı oturuma itiraz
Grup toplantılarının ardından Meclis Genel Kurulu saat 15.00te tezkereyi görüşmeye başladı.
Meclis Başkanvekili Sadık Yakutın yönettiği Birleşimde, önce Başbakanlık Tezkeresi okundu. Yakut, tezkerenin okunmasının ardından, görüşmelerin kapalı oturumda yapılması yönünde önerge bulunduğunu belirterek, Genel Kurul Salonunun boşaltılmasını istedi.
CHP Grup Başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç, kapalı oturum önergesi oylanmadan salonun boşaltılamayacağını savunarak, itiraz ettiler.
Yakut, İçtüzüğün 70. maddesini okuyarak, uygulamayı savundu; CHPliler ise itirazlarını sürdürdüler. Daha sonra saat 15.20de kapalı oturuma geçildi.
Asker tezkeresi
Iraktaki durumun uluslararası camia için ciddi bir endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü ifade edilen Tezkerede, BM Güvenlik Konseyinin 22 Mayıs 2003 tarihli 1483 sayılı kararına atıfta bulunuldu.
Tezkerede, Irakta yaşanan gelişmelerin Türkiyeyi çok yakından ilgilendirdiği belirtilerek, Irakın toprak bütünlüğünün ve milli birliğinin korunması, Irak toplumunu oluşturan tüm milli grupların ve tüm Irak vatandaşlarının temel hak ve hürriyetlerini teminat altına alacak yeni demokratik Irakın tesisi, Türkiye için hayati önem taşımaktadır denildi.
Eşit katılım
Irakın toprak bütünlüğünü koruyacak yeni bir siyasi yapıya kavuşmasının önemine dikkat çekilen Tezkerede, Irakın milli devlet inşa etme sürecinde, Irakın kurucu halkı olan Arap, Kürt, Türkmen ve Asurilerin etkili bir rol oynaması, hiçbir milli gruba imtiyazlı bir statü verilmemesi ve tüm milli gruplara bu sürece eşit statüde katılma imkanı tanınması gerektiği vurgulandı.
Terör konusu
Irakın güvenliğinin Türkiyenin güvenliği üzerinde çok yönlü ve doğrudan etkileri olduğunun acı tecrübelerle sabit bir gerçek olduğu ifade edilen Tezkerede, şöyle denildi:
* Türkiyenin milli birliği ve toprak bütünlüğünü hedef alan terör unsurlarının Irakta yuvalanmasının önlenmesi, Türkiye için birinci öncelikli hayati bir konudur.
* Bu amaçla Irakın PKK-KADEK terör unsurlarından temizlenmesinde ve Irak topraklarının ileride teröristler için melce olmaktan çıkarılması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasında Türkiye kesin kararlıdır.
Çokuluslu güce katılım
* Hükümet, Türkiyenin çok uluslu güçlerin bir parçası olarak Irakta istikrar ve güvenlik harekatına askeri güç katkısında bulunması yerinde ve gerekli olacağı sonucuna vardı.
* Bu amaçla TBMMden izin istenmesi kararlaştırıldı.
* Meclisin vereceği karara bağlı olarak, Iraktaki istikrar gücüne fiili katkımızın askeri ve teknik diğer veçheleri ile siyasi çerçevesinin belirlenmesi amacıyla başlatılmış olan temas ve çalışmalar, Hükümetin vereceği görev ve yetki çerçevesinde ilgili kuruluşlarımızca sonuçlandırılacak ve bu konudaki gerekli düzenlemeler somut esaslara bağlanacaktır.
Türk askeri kendi komutasında
Tezkerede Türk Silahlı Kuvvetlerinin sorumluluk bölgesinde kendi milli komuta yapısı içinde görev yapacağı belirtilerek, Türkiyein görevinin sadece güvenlik ve istikrara katkı ile sınırlı kalmayacağı, İstikrar Gücüne siyasi ve insani boyutta da katkıda bulunacağı bildirildi.
Tezkerede, Türk askerinin Irakta güvenlik ve istikrarın teminatı olarak görev yapacağı vurgulandı.
Tezkere bugün görüşülecek
Başbakanlığın bu tezkeresi, TBMM gündemine gelen yurtdışına asker gönderilmesi ve yurda asker kabulüne ilişkin 18. tezkere niteliğini taşıyor.
Şimdiye kadar gelen tezkerelerden 16sı kabul edilirken, 1 Mart 2003de görüşülen tezkere, Genel Kurulda salt çoğunluğa ulaşılamadığı için kabul edilmemişti. Tezkerenin bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.(BB)