Hükümetin yeni bölgesel ve sektörel teşvik paketinde, en çok teşviği alacak olan 4. bölgede yer alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, paketin "Trabzon'un ve bölgenin önünü açacağını" söylüyor.
Hacısalihoğlu: Tersane ve enerji de teşvik kapsamına alınmalı
Trabzon'un 4. grupta yer almasının doğru olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu yapımı süren tersanenin ve enerji yatırımlarının da teşvik kapsamına alınmasını istiyor. Fındık, çay, tarım ve tarıma dayalı sanayi, hayvancılık, konfeksiyon, sağlık, eğitim ve turizm alanlarında gelişme bekliyor.
GÜNSİAD: Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşviği
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu'ysa, paketin hem bölgesel hem sektörel olmasının başarı şansını artırdığını, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketi olduğunu bianet'e söyledi.
Ancak Bedirhanoğlu, paketin bölgedeki örgütlere danışılarak yapılmış olmasını tercih edeceklerini de vurguladı; daha iyi olmasını sağlayacak unsurları şöyle özetledi:
12 ana sektörün 4. bölgedeki yatırım sınırı 250 milyon TL yerine 100 TL olabilirdi.
Muafiyetlerin süresi 7 yıl yerine 10-15 yıl olabilirdi. Örneğin 1. bölgeden 4. bölgeye gelecek bir tekstilci için yedi yıl yeterli olmayabilir. 10 yıl gelmesini hızlandırır.
Bundan altı ay, bir yıl önce yatırım yapmış, bölgeye gelmiş yatırımcının durumunun ne olacağı belirsiz. Paketten önce gelen cezalandırılmamalı; kapsama alınmalı.
Bedirhanoğlu da tarım ve tarım sanayi, turizm, sağlık, madencilik alanlarında gelişme bekliyor. Trabzon'un 4. bölgede yer almasınıysa, "siyasi ve popülist bir karar" olarak değerlendiriyor.
Denizli mutsuz
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci'yse paketten mutsuz olduklarını bianet'e söyledi; "Denizli başta tekstil olmak üzere yaralanacak" dedi. Bunun nedeni, 2. bölgede yer alan Denizli'den daha fazla teşvik ve olanağa sahip 3. bölgede yer alan iller Kayseri, Gaziantep, Konya, Manisa, Afyon ve Uşak'a sermaye kaçışının olacağını öngörmeleri. "Coğrafi yakınlık nedeniyle tesis taşıma maliyeti düşük olacak" diyen Keçeci, Denizli'nin bu illerle aynı bölgede değerlendirilmesi gerektiği kanısında.
Keçeci "Kentin yıllık 3 milyar TL'lik ihracatının yarısını tekstil oluşturuyor. 3 çalışanın biri tekstilde; kentteki 150 bin sigortalı çalışanın ne yapacağını düşünmemiz gerek" diyor. Keçeci, tekstil dışında kağıt, cam, bakır, kablo, mermer sektörlerinin de olumsuz etkileneceğini öngörüyor. (TK)