Çalışma Bakanlığı'na bağlı İstanbul İş Teftiş Grup Başkanlığı'nın Mart 2010 raporu, tersanelerde işçi sayısının artmasıyla, kaza risklerinin paralel olarak yükseleceğini bildiriyor. bianet'in görüştüğü Limter-İş Sendikası Başkanı Kanber Saygılı da işçilerin ölümüne neden olan çalışma koşullarının sürdüğünü söyledi.
Saygılı: "Kriz bittiğinde işçi sayısı artacak, ölümler de"
"Ekonomik krizin başladığı 2008'in son aylarında Tuzla'daki tersanelerdeki işçi sayısı 50 bindi. Bugün 8-10 binlerde" diyen, tersanelerde önlemler alınsa da ölüm nedenlerini oluşturan koşulların ortadan kalkmadığını belirten Saygılı, "Krizin bittiği, iş kapasitesinin artmasıyla birlikte işçi ölümlerinde de artış olacaktır" dedi.
İşçi ölümlerinde tersane patronlarının yargılanması gerektiğini söyleyen sendika Sendika, iş güvenliği ve işçi sağlığının tersane ve taşeron firma patronlarının vicdanına bırakılamayacağını, hem denetim hem de yaptırım gücü olan bağımsız bir komisyon kurulmasını istiyor. Bu komisyonda sendikadan, tersane işverenlerinin örgütü GİSBİR'den, Çalışma Bakanlığı'nın atadığı iş müfettişlerinden, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nden (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) ve barolardan temsilcilerin bulunmasını öneriyor.
Radikal'in haberine göre, İstanbul İş Teftiş Grup Başkanlığı'nın Tuzla'daki teftişlerin sonucunu içeren önraporu bakanlığa iletildi. Kaza risklerinin düşmesinin nedenini iş hacmi ve işçi sayısındaki azalmaya bağlayan rapora göre, süren riskli uygulamalar şöyle:
* İşçi Sağlığı ve Güvenliği'ne ilişkin eğitim veriliyor olsa da kaynakçılar hariç mesleki eğitim almış işçi sayısı düşük.
* Vinçlerin hareket alanlarında yeterince boşluk bırakılmaması, işçilerin üzerinden yük geçirilmesi.
* Seyyar kabloların su, metal ve sıcak cisme teması.
* Kazaların meydana gelmesinde asıl unsurlardan olan yerleşim ve üretim sahası yetersizliği. Bu, artan iş hacmiyle birlikte, tedbirlerin etkinliğini azaltarak "tetikçi" ve "gizli risk unsuru" olarak karşımıza çıkacak.
* İş sağlığı güvenliği uzmanı istihdam ediliyor. Ancak uzmanların birçoğunun A sınıfı sertifikası yok. İşyeri hekimi ihtiyacı Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Sağlık Birimi'nden hizmet alımı yoluyla gideriliyor. Sağlık ve güvenlik birimi, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdamının zorunlu şekil şartlarına uyulmuyor.
* Montaj, blok imalatı ve boru alanlarında taşeron işçi çalıştırılması, bu işler ana işlerden olduğu için yasaya aykırı.
Tuzla'da ölen üç işçi
Bu yıl Tuzla'daki ilk ölüm 27 Mayıs'ta ASTAŞ Tersanesi'ndeydi. Komşu tersanedeki vinçle kaldırılmak istenen kızağı "elle itmeye" çağrılan 23 yaşındaki Metin İnanır, devrilen vincin altına kalıp öldü. Selay Tersanesi'nde 14 Haziran'da 60 yaşındaki kadrolu işçi Mehmet Tağrikulu, forkliftte taşıdığı tonlarca ağırlığın, üzerine devrilmesiyle öldü. 15 Temmuz'da Nurettin Bingöl, Torlak Tersanesi'nde emniyet kemeri olmadığından vinçten düşerek öldü. (BT/TK)