Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartları Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç’ın başkanlığında toplanarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’i dinledi.
Özer “Tersanelerdeki kazaların artması, işin kötü olduğundan değil, işçi sayısının son iki yılda artmasından kaynaklanıyor. Dar alanlarda çok sayıda işçi çalışıyor. Köyden hiç ayrılmamış insanlar, sanayiye girdiğinde üzüntü verici kazalar oluyor. Aslında diğer sektörler incelendiğinde tersanelerdeki iş kazaları çok küçük yer tutuyor. Maden ocağında gaz patlamasında 250 insan ölüyor. Tersanelerde son iki yılda peş peşe ölümlerin olması ve bu işin başka nedenlerle gündeme getirilmesi, tersanelerde sanki ‘facialar varmış’ gibi gösteriliyor. Ama oranlara bakınca o kadar büyük değil" dedi.
Tersanelerdeki kazaların taşeronlar tarafından bildirilmediğine yönelik eleştirilere karşılık Özer, “Taşeronlara kendisini bildirmemiş ki kazaları bildirsin” dedi.
Çelik: Kazalar alt işverenliklerde oluyor
Özer iş kazalarında faturayı köyden yeni gelen işçiye atarken Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın 13 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması talebiyle Tuzla tersaneleri hakkında verdiği soru önergesine Çelik'ten cevap geldi.
Çelik yasalara göre işyerinde can güvenliğinden işverenin sorumlu olduğunu, iş güvenliğinde alınan tedbirlerde tasarrufun yasal olmadığını, konuyla ilgili bir dizi denetim yaptıklarını anlatıyor:
"2 bin 503 işçiye 21 asıl işverenlik bünyesinde, 183 bağlı alt işverenlikte ise 6 bin 690 işçiye ulaşılmıştır. Kasım 2007 ve Şubat 2008 tarihleri arasında teftişlerde 74 işyeri ile ilgili olarak, İş Kanunu’nun çeşitli maddelerine muhalefetten toplam 1.964.977.00 YTL idari para cezası uygulanmıştır. 63 işyerine eksikliklerin niteliklerine göre değişik tarihler öngörülerek kontrol teftişi istenmiştir. 25 işyeri ile ilgili olarak SGK’na, 14 işyeri ile ilgili vergi dairelerine bildirimlerde bulunulmuş, 28 işyeri ile ilgili prim gün sayıları denetim süreci içerisinde tamamlatılmıştır. Düzenlenen raporlarda 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 59/1 maddesine muhalefetten, 8965 ihlal ile ilgili aynı Kanun’un 62. maddesi uyarınca ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur."
Bakanlık Tuzla tersaneler bölgesinde yaşanan iş kazalarının çoğunlukla alt işverenliklerce gerçekleştirilen işlerde meydana geldiğinin anlaşıldığını, bu nedenle işveren-alt işveren ilişkisinin düzenlendiği 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. maddesi ile ilgili olarak yeni bir kanun değişikliği tasarısı çalışması başlatıldığı bilgisini veriyor.
Çelik ayrıca söz konusu kazaların sadece para cezalarıyla önlenemeyeceğini ve "eğitici" bir tavır sergilemeye çalıştıklarını ifade ediyor. (EZÖ/GG)