Yalova Sefine Tersanesi'nde 17 Ağustos’ta hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'ın ölümü sonrası 35 işçi işten çıkartıldı.
BirGün ve soL Haber’e konuşan işçiler, işten atılan kişilerin Demirdağ’ın cansız bedenine müdahale etmeye çalışan İş Sağlığı Güvenliği (İSG) uzmanlarıyla tartışan kişiler olduğunu söyledi.
Sol Haber’e konuşan bir işçi, işçilerle İSG uzmanları arasındaki arbedenin kemer takma değil çıkarma sırasında yaşandığını söyledi.
Aynı işçi “Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş. Düşmede bunun etkisi var. Ambarla güverte arası yaklaşık 20-22 metre” dedi.
BirGün’e koşuşan ve işten çıkartılanlar arasındaki Ahmet Bahçacı “Yasin Demirdağ düştükten sonra yaklaşık 50 dakika geminin ambarında kaldı. 50 dakika boyunca hiçbir müdahale gerçekleşmedi, müdahale edilse belki de kurtulacaktı. Çıkan arbedenin öncesinde İSG’ye müdahale etmek isteyen kişi bendim. Ben ‘Doktor çağırın’ dediğim zaman İSG çalışanları ‘Doktoru sırtımda mı getireyim nasıl getireyim’ diye ağzında sakızla konuşuyordu.” dedi.
Bir başka işçi ise “Yasin benim yakınımda çalışıyordu. Emniyet kemeri üzerinde düştüğünde vardı ama halatlar eksikti bazı yerlerde kopuktu. Hatta çoğu yerde ip kullanılıyordu. İhmalkârlık çok fazlaydı. Büyük risk altında çalışıyorduk.” diye konuştu.
şçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2013’ten bugüne kadar 288 tersane ve gemi işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Sadece 2022 başından bu yana geçen 34 haftalık süreçte ise 26 tersane ve gemi işçisi öldü. |
TIKLAYIN - Tersanede iş cinayeti: Ölen işçiye emniyet kemeri takılmaya çalışıldı
TIKLAYIN - Limter-İş Başkanı Saygılı: Tersaneler birer mayınlı tarla gibi
(HA)