Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis grubu, Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerini araştırmak için beş milletvekilinden oluşan bir komisyon kurdu. Komisyon yarın (12 Eylül) partinin Tuzla ilçe başkanlığında buluştuktan sonra çalışmalarına başlayacak.
bianet'in CHP yetkililerinden edindiği bilgiye göre, komisyonda İstanbul milletvekilleri Bayram Ali Meral, Nur Serter, Şinasi Öktem, Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat ve Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk yer alıyor.
Tuzla tersanelerinde ağustos sonu ve eylül başında, iki haftada beş işçi ölmüştü.
Dinç: En ince ayrıntıya kadar araştırmalılar
bianet'in görüştüğü Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası'nın (LİMTER-İŞ) başkanı Cem Dinç, tersanelerde işçi ölümleriyle ilgili araştırma yapacak olanların şu noktaları en ince ayrıntılarına kadar incelemesini öneriyor:
- Ölümlerin neden kaynaklandığının saptanması.
- Tersanelerde hem kadroda hem de taşeron kapsamında çalışan bütün işçilerin sigortaları, sosyal hakları ödeniyor mu; iş güvenceleri var mı?
- Taşeronluk sistemi nasıl işliyor? Yasaya göre asıl işveren, ancak uzmanlık gerektiren geçici işleri taşerona verebilir. Ama tersanelerde uygulama böyle değil.
- İş güvenliği önlemleri alınıyor mu, ne kadar yeterli?
- İşyerinde iş güvenliği mühendisi var mı? Varsa eğitimi nedir; yeterli iş güvenliği bilgisi var mı, işini doğru bir şekilde yapıyor mu?
Geçen hafta Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in tersaneleri incelemesi sırasında asıl kazaların olduğu yerlere götürülmediğini, görüştüğü ailenin de ölen bir işçi ailesi değil, ölen bir taşeron firma sahibinin ailesi olduğunu anımsatan Dinç, "Komisyonlar mutlaka sorunları olan işçilerle, sendikayla görüşmeliler" dedi.
Sendika ortak araştırma komisyonu istiyor
Dinç, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Barosu, Çalışma Bakanlığı, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve LİMTER-İŞ'in temsilcilerinden oluşan ortak bir araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini de belirtti.
"Bu komisyon araştırma konusunda tam yetkili olmalı. İşçilerin sigortalarından sosyal haklarına, çalışma koşullarına, iş kazalarının nasıl ve neden olduğuna dair her konuda kapsamlı bir araştırma yapabilmeli."
"Medyaya konuşan işçi tehdit ediliyor, çıkarılıyor, uzaklaştırılıyor"
Geçen hafta Sabah gazetesinin manşete çıkardığı tersanelerde işçi ölümleriyle ilgili haberde yer alan işçi Dilaver Ayna'nın işyeri yönetimi tarafından tehdit edildiğini, daha sonra da işten çıkarıldığını bildiren Dinç, Bakan Çelik'in ziyareti sırasında sendikalı işçilerin de Çelik'in civarından "konuşurlar diye" uzaklaştırıldığını anlattı.
Dinç işçi Ayna'ya "Neden böyle yapıyorsun? Neden şirketi yıpratıyorsun?" dendikten sonra gazeteye ilan verip haberi yalanlamasının istendiğini, bunu reddetmesinin ardından işten çıkarıldığı bilgisini de verdi. (TK/NZ)