Tuzla tersanelerinde çalışan işçiler sendikalı oldukları için işten çıkarıldıktan sonra açtıkları davayı kazandı ve işlerinin başına sendikalı olarak geri döndü.
Avukat Sezin Uçar'ın bianet'e verdiği bilgiye göre, altı işçi, Mayıs 2008'de ücret alacakları için Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası'na (LİMTER-İŞ) başvurdu. Sendika üyesi olduklarının ertesi günü işten çıkarıldılar. Numarine Denizcilik'e bağlı taşeron firmalar Lera Tekne ve Ena Kalıp'ta çalışan işçiler için sendika, sendikalı oldukları için işten çıkarıldıkları savıyla işe iade davası açtı. Gebze 2. İş Mahkemesi işçileri haklı buldu. Dava temyize gitti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de işçileri haklı buldu.
Mahkemeler işçileri haklı bulmakla kalmadı; davada sorumluluğun taşeron firmalara değil, ana işveren olan Numarine Denizcilik'e ait olduğunu, tazminatı bu şirketin ödemesi gerektiğine hükmetti. Bunun üzerine şirket işçilerin yeniden işbaşı yapmasını kabul etti. Dört işçi işlerinin başına sendikalı olarak geri döndü. Evraklarının tamamlanmasını bekleyen iki işçi de yakında işbaşı yapacak.
Uçar: İşçiler sendikalı olmaktan korkmasın, hakları için anında dava açsın
Avukat Uçar, bu kararın işçilere cesaret vermesi gerektiğini, benzer durumlarda yeni davalar için örnek oluşturacağını vurguladı. "İşçiler sendikalı olmaktan, sendikalı oldukları için işten çıkarılmaktan korkmasın. Haklarını yargıda alabilirler. Hakları ihlal edildiğinde anında dava açsınlar" diye konuştu.
Uçar, mahkemelerin ana işveren olan Numarine Denizcilik'i sorumlu tutmasının da önemli olduğunu söyledi.
"Zaten şirketle taşeron firmaları işçilerin haklarını gasp edebilmek için kuruyorlar. Taşeron şirketleri açıp kapatmak kolay. Herhangi bir davada kendi sorumluluklarını olmadığını öne sürebiliyorlar. Ama bunun böyle olamayacağını bu dava da göstermiş oldu."
Tersanede taşeron yasaya aykırı
İş Kanunu'na göre, yalnızca uzmanlık gerektiren, teknolojik işlerin taşerona firmaya devredilebileceğini söyleyen Uçar, "Tersanelerdeki boya, sac kesme, kaynak, montaj gibi işler böyle işlerden değil. Bunlar asıl işe dahildir ve devredilemez. Tersanelerde taşeron yasaya aykırı. Bu dava da bunu kanıtladı" dedi.
İşçilerin yüzde 90'ı taşeronda
LİMTER-İŞ, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB); İstanbul Tabip Odası ve İstanbul İşçi Sağlığı Enstitüsü'nün Ocak 2008 tarihli raporuna göre, Tuzla Aydınlı koyunda yat ve tekne imal eden 48 firma vardı; bunlarda çalışan işçilerin yüzde 90'ı taşeron işletmelerin bünyesindeydi.
2009'da 15 işçi tersanelerde öldü
Geçen yıl, 15 işçi tersanelerde öldü. Bunların 11'i Tuzla tersanelerindeydi. LİMTER-İŞ'in derleyebildiği istatistiklere göre, 1992'den beri tersanelerde ölen işçilerin sayısı 130'dan fazla. Bunlar "en az sayıdaki" ölümler. Zira sendika, basına yansımayan, bilinmeyen, geç öğrenilen ölümlerin olduğunu defalarca dile getirmişti. (TK)