Ancak, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurlu üyelerinden Avukat Meral Danış Beştaş, olumlu değişikliklerin bulunmasına karşın, yeni yasada da manevi tazminatın yer almadığını, zarar tespit komisyonlarının çalışma koşullarında ve zarar tespit yöntemlerinde standardın bulunmadığını söylüyor.
Başvuru süresi bir yıl uzatıldı
Danış Beştaş, yeni yasada, olumlu bulduğu değişiklikleri şöyle sıralıyor:
* Daha önce tazminat için 20 bin YTL'nin üstü ödemeler, İçişleri Bakanlığı'nın onayına bağlıydı. Artık bakanlığın onayının gerektiği miktarlar 50 bin YTL'nin üzerindeki tazminatlar.
* Yeni yasada, 13. maddeye bir fıkra eklendi. Daha önce ödemenin ne kadar süre içinde yapılacağı belirtilmiyordu. Valilikler, bakanlıktan ödenek istiyordu; tazminat da bakanlık ne zaman ödenek çıkarırsa, o zaman ödeniyordu. Şimdi, karar verilen miktarın 3 ay içerisinde ödenekten karşılanması zorunlu.
* Başvuru süresi bir yıl uzatıldı. 28 Aralık 2005'ten 28 Aralık 2006'ya kadar başvuru yapılabilecek.
Danış Beştaş, yasada hâlâ eksikliklerin olduğunu ve bu eksiklikler nedeniyle eşitsizliklerin doğduğunu söylüyor:
Manevi tazminat yok: "Değişikliğe karşın, 5233 sayılı eski yasaya getirilen en büyük eleştiri geçerliliğini koruyor."
Zarar tespit yöntemi: "Zararın saptanmasında, her zarar tespit komisyonu kendi yöntemini uygulayabiliyor. Örneğin, Siirt'te ağaç başına 10 YTL verilirken, Mardin'de ağacın yıllık gelir kaybı hesaplanabiliyor. Zarar tespit yönteminin standartlaştırılması gerek. Aksi halde eşitsizlik doğabiliyor; bu durumla çok sık karşılaşıyoruz."
Karar verme süresi: "Eski yasa da, yeni yasa da tazminatla ilgili kararın başvurudan itibaren altı ay içinde verilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak uygulamada bu süre sık sık aşılıyor. Yasa yürümüyor."
Komisyonda sivil toplum temsil edilmiyor: "Zarar tespit komisyonlarının yalnızca bir üyesi barolardan geliyor. Diğer üyelerin hepsi resmi kurum temsilcisi." (TK)