Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yetişkinlerle aynı şartlarda yargılanan çocukların durumunu düzeltmek amacıyla hazırlanan tasarının bu hafta Meclis'te oylanarak, yasalaşması bekleniyor.
Milliyet gazetesinin haberine göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetimi, TMK tasarısı yasalaşmadan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) tatil etmeyi düşünmüyor.
Dört bin çocuk yargılandı
Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre TMK'da 2006 yılında yapılan değişiklikten sonra, 2008 yılı sonuna kadar TMK kapsamında iki bin 133 çocuk yargılandı. Gayrı resmi rakamlara göre ise bu güne kadar dört bin çocuk hâkim karşısına çıktı.
Hükümet TMK mağduru çocuklarla ilgili ilk tasarıyı "demokratik açılım" kapsamında 2009 yılında hazırladı. Tasarıyı yetersiz bulan hak savunucularının hükümete yaptığı baskı sonucu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yeni tasarıyı hazırladı. 10 Haziran'da Başbakan'a sunulan tasarı daha sonra Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşüldü.
Tasarı metni ve hukuki görüşler
Komisyon'dan geçen tasarı, 23 Haziran'da, milletvekillerinin onayına sunulması için Meclis Genel Kurulu'na gönderdi. Yasa tasarısının Adalet Komisyonu'nun kabul ettiği son hali için tıklayınız.
Komisyon görüşmeleri sırasında Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları'ndan (ÇİAÇ) avukatlar, tasarının olumlu yanları ve eksikliklerine ilişkin hukuki değerlendirmelerde bulundu.
ÇİAÇ'tan avukatlar Mehmet Uçum, Hatice Uçum ve Gülçin Avşar yasa teklifine ilişkin değerlendirmesi için tıklayız.
Teklifin çok yetersiz olduğunu savunan ÇİAÇ üyesi avukatlar Neslihan Tezel, Gülizar Tuncer, Davut Erkan ve Mehmet Atak hukuki değerlendirme yazısı için tıklayınız.
İnsan Hakları Ortak Platformu ve Adalet Girişimi ise yaptığı ortak basın açıklamasında tasarıda Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi ile BM Pekin Kuralları'nda şartları ortaya konan Çocuk Adalet Sistemi'ne uyulmadığını söyledi. "Çocuklar İçin Hemen Şimdi" çağrısıyla yapılan açıklamada, milletvekillerinden ulusal ve uluslar arası sözleşmelere uygun davranmaları istendi. (SP)