PKK'nin saldırılarını yoğunlaştırmasıyla açılım yerine "terörle kararlılıkla mücadele"yi öne çıkaran hükümet silah alımları ve ordunun profesyonelleştirilmesine odaklandı.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) "terörle mücadelede kullanılmak üzere" 27 saldırı helikopteri alınacağını açıkladı.
Saldırı helikopterleri
Taraf'tan Lale Kemal'in haberine göre hükümet daha önce satın alacağını açıkladığı dokuz helikoptere 18 tane daha ekledi. Helikopterlerin bedeli bilinmiyor.
* 15 Haziran'daki Savunma Sanayi Müsteşarlığı İcra Komitesi toplantısının ardından İtalyan Agusta Westland (AW) firmasından dokuz A 129 Mangusta tipi saldırı helikopteri alınacağı duyuruldu. Bakan Gönül, şirketin teslimatı 2012'de yapabileceğini söylediğini ama Türkiye'nin tarihi öne çekmeye çalıştığını belirtti. Firmadan kiralama yoluyla bu yıl teslim edilmek üzere dokuz helikopter daha talep edildi.
* ABD'li Bell şirketinden iki yıl önce talep edilen dokuz Cobra helikopter yeniden görüşülüyor. ABD, daha gelişmiş olan iki Super Cobra helikopterini seneye teslim edebileceğini söyledi. Türkiye'de hali hazırda daha az donanımlı beş Cobra helikopteri var.
* Türk Uzay ve Havacılık Sanayi (TAI) ve AW'nin ortak üretim projesi de devam ediyor. ATAK adlı 3 milyar dolalık (yaklaşık 4,5 milyar TL) proje kapsamında üretilen ilk helikopterlerin 2013'te teslimi öngörülüyor. Proje 50 helikopterlik ancak yeni alınacak 18 helikopter nedeniyle sayı 32'ye inebilir.
Profesyonelleşme
Gönül orduda profesyonel asker sayısının artırılması için de çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
"Bugüne kadar hep uzman çavuş kullanıldı. Halbuki kanunda uzman onbaşılar da var veya başka bir şekilde istihdam edebilir miyiz diye araştırma yapıyoruz. Genelkurmay inceleme yapıyor, biz de yapıyoruz. Bunun ne şekle geleceği, bu teknik çalışmadan sonra ortaya çıkacak."
Genelkurmay 2007'de profesyonel birliklerin kurulacağını açıklamıştı. Mayıs 2008'den itibaren yedek subayların komando birliklerinde görevlendirilmeyeceği; 2009 sonunda da komando birliklerinde er ve erbaş da kalmayacağı belirtilmişti. Ancak süreç henüz tamamlanamadı.
"Terörle mücadele" için Türk Silahlı Kuvvetleri 1992'de uzman çavuş alımına başladı. 1993'te Jandarma Özel Harekat Birliği kuruldu.
Taraf yazarı Lale Kemal'in verdiği bilgilere göre şu anda yaklaşık 6 bin 500 kişiden oluşan, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na, beşi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsis edilen altı komando tugayı bulunuyor.
Buna ek olarak, 1992 yılında başlatılan uzman çavuş alımı ile oluşan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görevli üç alay büyüklüğünde 1.000 profesyonel asker görev yapıyor. (EÜ)