"Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Yasa Tasarısı" Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Kanun, Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Sözleşme'nin ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararlarının uygulanması ile malvarlığının dondurulmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Yasalaşan tasarı hakkında bianet'e bilgi veren Meclis Adalet Komisyonu üyeleri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Adana Milletvekili Murat Bozlak, BM tarafından Türkiye'ye dayatılan sözleşmenin sorun teşkil etmediğini ama Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kurnazlık yaparak yasaya Terörle Mücadele Kanunu'nu (TMK) da dahil ettiğini vurguladı.
Bozlak: Ekonomik alanda faşizm
Bozlak, BM sözleşmesinin amacının vergilendirilmemiş, kara para diye adlandırılan paraları kontrol altına almak olduğuna dikkat çekerek, bu bağlamda terörün finansmanını kurutmayı amaçlayan bir sözleşme olduğunu ifade ediyor.
Bu sözleşmenin kimin terör örgütü kabul edilebileceğini de BM Güvenlik Konseyi'nin kararına bağladığına dikkat çeken Bozlak, sözleşmenin bu açıdan masumane olduğunu ama AKP'nin yasayı BM'nin öngördüğü çerçevede düzenlemediğini belirtiyor.
"BM'nin öngördüğü şekilde yasalaşsa, BDP olarak ilk imzayı biz atarız. Fakat iç hukukta BM'nin terör tanımının çok ötesinde terör tanımını geniş alana yaydılar. 3713 sayılı TMK'ya göre binlerce insan cezaevlerinde.
"AKP nasıl TMK ile binlerce muhalifi cezaevlerine attıysa, şimdi bu yasayla da Kürt iş insanları ve muhalifler üzerinde ekonomik baskı kurmayı amaçlıyor.
"TMK kapsamına giren suçları da sözleşme kapsamına alarak sözleşmenin çok ötesinde bir uygulamaya gitmiş oldu. Ayrıca teröre finans oluşturma diye yeni bir suç oluşturdular. Hem insanların mallarına el konulacak hem de hapse girecekler. Üstelik insanların mal varlıkları mahkeme kararı olmadan dondurulabilecek.
"İktidar kendisine yandaş olan sermayenin önünü açabilir, muhalif olan kesimin de üstüne gidebilir. Mesela TÜSİAD neden hiç ses çıkartmadı? Benim çok tuhafıma gitti. Anadolu sermayesi ve MÜSİAD'la yarışıyor. Yarın bu yasa nedeniyle başlarına çok kötü şeyler gelebilir.
"Ekonomik alanda faşizmin altyapısını oluşturan bir yasa. Mülkiyet hakkının gaspı söz konusu. Mahkeme kararı olmadan idari bir kararla akıllarına gelenin malına mülküne el koyabilecekler. 1942'de uygulanan Varlık Vergisi'yle bu yasa aynı. Varlık vergisinde de kararı idari kurul veriyordu; iki uygulamanın amacı aynı.
"Bakan Mehmet Şimşek iç hukukta uygulanmayacağını söylüyor. İç hukukta uygulanmayacaksa TMK'yı neden bu yasaya alıyorsun? TMK uluslararası yasa mı? Özrü kabahatinden büyük."
Aldan: Yarın bir iktidar cemaate "terörist" derse...
Ömer Süha Aldan ise bu yasanın getirilmesinde batının yoğun baskısı olduğunu ama AKP iktidarının özellikle HAMAS'ı düşünerek bu yasayı çıkarmakta çekimser davrandığına dikkat çekiyor.
"Zira HAMAS AKP'ye göre seçimle iş başına gelen bir siyasi parti, ama AB ülkeleri açısından HAMAS bir terör örgütü. Bu kaygı AKP içinde de oluştuğundan direniyorlardı. "Ancak 22 Şubat 2013'e kadar bu düzenleme yasalaşmazsa Türkiye'nin kara listeye alınacağı yönünde BM Mali Eylem Görev Gücü'nden (FATF) karşı çıkış geldi. 2012 Kasım'da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan FİTCH de Türkiye'nin kara para ve terör finansmanına ilişkin olarak ev ödevini yerine getiremediğini öne sürmüştü.
"Biz BM sözleşme kapsamında olan yanına çok itiraz etmiyoruz. Çünkü bir sözleşme imzalanmış. Bu sözleşmenin gereği yerine getirilecek. Asıl bizi endişeye yönelten neden yasada 3. maddenin 1/d fıkrasına TMK kapsamındaki terör suçları da eklendi.
"Kimse böyle bir talepte bulunmamışken AKP bu yasayı çıkarırken bir kurnazlık anlayışı içinde TMK'yı da bu yasaya enjekte etti.
"İktidar Türkiye'deki terör listesine ilişkin mal varlığının dondurulması kararını Bakanlar Kurulu'nun değil yargının vereceğini söylüyor. Ama 'Türkiye vatandaşı Türkiye'de terörist faaliyette bulunuyor' denilerek onun yurtdışındaki mallarına dondurma kararı verilebilecek. Türk müteşebbislerin yurtdışındaki mal varlıkları bu yasa kapsamı içinde Bakanlar Kurulu'nun bir kararı ile mahkeme kararı bile olmaksızın dondurulabilecek.
"Kötü yasalar bir gün ona oy verenlere de dönebilir. Yarın öbür gün cemaatin başka bir iktidar tarafından terör örgütü kapsamına alınması durumunda onun da yurtdışında ne kadar yatırımı varsa el konulabilir.
"AB-ABD dayatmasıyla bu yasayı çıkarttık dememek için PKK'yla mücadele ediyoruz demek istiyorlar." (EKN)