Bartın Platformu, Amasra’ya termik santral lavyar tesisi yapmak isteyen ve halkın katılım toplantısı için köyde yer bulamayan şirketin araya Çevre ve Şehircilik Müdürünü sokmasına tepki göstererek müdürün görevden alınmasını istedi.
Bartın Amasra’da Hattat Holding’in kurmak istediği “Hema Termik Santrali”nin bir parçası olan lavvar (kömür hazırlama) tesisi yüz bine yakın insanın günlük içme suyunu ücretsiz olarak karşıladığı kaynak olan kavşak suyunun ortasına yapılmak isteniyor.
Bartın Platformu’nun açtığı dava sonucunda mahkeme iki kez tesisin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını iptal etmişti. Bunun üzerine şirket ÇED hazırlamaya karar verdi.
Muhtarlar yer vermiyor
Halk, 16 Şubat günü Amasra Tarlaağzı Köyü’nde ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmamıştı.
Platform, yaptığı açıklamada şirketin yeniden toplantı için köyde yer aradığını ancak bulamayınca araya Çevre ve Şehircilik il müdürünü soktuğunu belirterek müdürün görevden alınmasını istedi.
“Tarlaağzı ve Gömü köy muhtarları ve köylüler termik santrale karşı mücadelede ön safta yer alıyorlar. Köylüler aldıkları kararda köylerinde termik santral ve onun parçalarına ait hiçbir toplantının yapılmasını istemiyorlar. Bu yüzden toplantı yapılması için termikçi şirkete yer vermiyorlar.
“Son yaptırılmayan toplantıdan sonra termikçi şirket yer bulamayınca, devreye Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü girmiş. Bizzat Çevre ve Şehircilik il müdürü Gömü Köyü muhtarını yanına çağırarak köy kahvesinde toplantının yapılması için izin vermesini istemiş. Köy muhtarı 'halk termik santral istemediği için böyle bir toplantıya izin vermeyeceğini' söyleyince, Çevre ve Şehircilik Müdürü, muhtarın Bartın valisi ve Amasra kaymakamına da aynı cevabı verip veremeyeceğini sormuş."
Santralin ÇED'i 2 yıldır beklemede
Küre Dağları Milli Parkı'nın yer aldığı ve kalesiyle UNESCO Geçici Miras listesine giren Bartın'ın Amasra ilçesine yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk uzun süredir direniyor.
Bartın-Amasra halkı Amasra’da termik santral istemediği için 2010 yılından beri termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı. 2014 yılında termik santral yapılmaması için toplam 42 bin farklı dilekçeyi bakanlığa teslim etti. Bu yüzden “Hema Termik Santrali ÇED Nihai Raporu” iki yıldır bakanın önünde bekliyor. (NV)