İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre, temmuz ayında en az 110 işçi, "iş cinayeti"nde hayatını kaybetti.
Meclis, işçi sağlığı ve güvenliğini piyasalaştırmak temel amacı ile yapılan "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası"nın çıkışını takip eden temmuz ayında rekor düzeyde bir işçi ölümü kayıt altına aldıklarını söyleyerek "Bu durum, sermayenin ve iktidarın işçinin sağlığına bakışının ve yapılmak istenenin bir özeti" dedi.
Mevsimlik işçiler her yıl ölüyor
Mevsimlik tarım sektöründe ölümlerin artarak devam ettiği belirtilen raporda, hayatını kaybeden 18 işçinin kuzeye, batıya ve güneye yola çıkan Kürt köylüleri olduğu ifade edildi.
"Mevsimlik tarım işçiliği, ihtiyaç duyulan ucuz tarımsal emeği karşılıyor. Bu işçiliğin içinde de özellikle Kürt aile emeğinin payı büyük ölçülere ulaştı. Urfa ve Adana'da pamuk; Akdeniz'de ve Ege'de yaş sebze, meyve, üzüm, zeytin ve tütün; Marmara'da sebze, meyve ve fındık; Karadeniz'de fındık, çay ve tütün; İç Anadolu'da sebze toplayıcılığı özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında göç yollarında olan mevsimlik tarım işçilerinin uğrak yerleri.
"Ancak kapalı kasa kamyonetlerde veya traktörlerde yollara savrulan, tarım ilaçlarından veya yediği yemeklerden zehirlenen, barınma ve beslenme ihtiyacını tam olarak karşılayamadığı için kronik sağlık sorunları yaşayan ve eğitimden yoksun bırakılan (çocuklar) da aynı işçiler."
En çok ölüm inşaat sektöründe
Raporda, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonominin "gözbebeği" olarak nitelendirdiği inşaat sektöründe ölümlerin eksik olmadığı, temmuz ayında 46 inşaat işçisinin düşerek, göçük altında kalarak ve yollara savrularak hayatını kaybettiği belirtildi.
"Ülkenin her yerinde, neredeyse tamamı taşeronlaştırılan ve geleneksel olarak güvencesiz çalışmanın en köklü ve sarsılmaz alanı olan inşaat sektöründe de mevsimlik işçilik temel çalıştırma biçimi.
"Toplu Konut İdaresi'nin en büyük patron olduğu sektörde hızlı ve yüksek oranlı kentleşme, iç ve dış ticaret hacmindeki büyüme, dev enerji nakil hatlarının ve baraj komplekslerinin yapımı, Türk inşaat firmalarının dışa açılması ile vasıfsız ve düşük vasıflı geçici işçi ihtiyacı patlaması yaşanıyor.
"Tamamına yakını taşeron ve sigortasız çalışan bu işçiler, en çok yüksekten düşme ve ezilmelerle karşı karşıya. Aynı mevsimlik işçiler gibi barınma ve beslenme sorunları sonucu kronik sağlık problemleri de yaşıyorlar."
İş cinayetleri en çok Ağrı'da
Ağrı'da 14 ölüm; Antalya'da 8 ölüm; Kırıkkale'de 6 ölüm; Ankara ve İzmir'de 5'şer ölüm; Batman, Konya ve Manisa'da 4'er ölüm; Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Malatya'da 3'er ölüm; Aydın, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Muğla, Sakarya, Şanlıurfa, Uşak ve Zonguldak'ta 2'şer ölüm; Afyon, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bitlis, Denizli, Giresun, Hatay, Karabük, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muş, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van ve Yozgat'ta 1'er ölüm yaşandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2010'da 1444 ve 2011'de 1563 işçi ölümü gerçekleştiğini açıkladı. Yani SGK verilerine göre, her ay günde en az dört işçi hayatını kaybetti. Meclis, kısıtlı imkânlarla daha az işçi ölümünü kayıt altına alıyor ve işçi ölümlerinin SGK'nın verilerinin üstünde olduğunu söylüyor. (NV)